Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-11-2017, 19:07   #1
mariuszbox
ford::average

Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Jak mechanicznie otworzyć zamek przy zamkniętych drzwiach kierowcy?

Witam wszystkich. Mam zablokowane drzwi kierowcy, nie można ich otworzyć ani kluczykiem, ani z pilota ani od wewnątrz - tak więc są zamknięte na amen. Rozebrałem tapicerkę (nie było łatwo przy zamkniętych drzwiach), zdjąłem blachę pod tapicerką (szyba wcześniej odkręcona i podwieszona). Obecnie mam dostęp do zamka od wewnątrz ale mam problem z jego mechanicznym otwarciem, nie wiem za co można by pociągnąć aby go odblokować. Proszę Was o pomoc w tym temacie, zdjęcia mile widziane.

mariuszbox jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2017, 21:00   #2
PMI1982
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: c-max
Silnik: 1,8 benzyna
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Jak mechanicznie otworzyć zamek przy zamkniętych drzwiach kierowcy?

Witam serdecznie,
U mnie zatrzasnęły sie drzi tylne wiec zakłądam że bedzie podobnie.
u mnie powiodła się próba podważania ruchomych części zamka przez zalepiony fabryczną taśmą otwór najbliższy zamkowi. Podważałem śrubokrętem. Na 99% zamek padł a jest elektryczny wiec dlatego trzyma. Do operacji rozmontuj zasilanie czyli wyjąłbym kostke zasilającą zamek. Zrobisz to po uchyleniu aluminiowej obudowy z mechanizmem podnoszenia szyb. Kluczem nr10 musisz poodkręcać tą alu obudowę.
PMI1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-11-2017, 18:37   #3
mariuszbox

Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Jak mechanicznie otworzyć zamek przy zamkniętych drzwiach kierowcy?

Drzwi są zamknięte, ale od środka rozebrane, dostęp do zamka od wewnątrz jest i cięgna klamki zewnętrznej i dźwigienki wewnętrznej nie są pozrywane, jednak zamek jest cały czas zablokowany. Próbowałem naciskać różne elementy ale bez efektu. Pytanie co może mechanicznie trzymać zamek w pozycji zablokowanej i jak to odblokować?
mariuszbox jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2017, 19:26   #4
marcin1311

Imię: Marcin
Model: Ford Focus MkI, Ford Fiesta MkVII
Silnik: 1.6, 1.6 tdci
Rocznik: 2000, 2008

Podobny problem miałem w focusie. Przy zamykaniu z centralnego, mechanizm zamka został w miejscu gdzie nie dał się otworzyć. Po zdjęciu boczka obstukałem zamek metalową łapką przez szczelinę miedzy szybą a blachą drzwi od wewnętrznej strony. To spowodowało że zamek dał się otworzyć. Po wyjęciu zamka z drzwi i jego rozebraniu wymyłem wszystko i na nowo nasmarowałem. Oryginalny smar się zestarzał i był skawalony. Dodatkowo rozebrałem silniczek zamka i przeczyściłem komutator na wirniku silnika bo po wyjęciu go z zamka i podłączeniu pod 12V jakoś wolno się kręcił. Po całej operacji konserwacji zamek działa.

Ostatnio edytowane przez marcin1311 ; 13-11-2017 o 19:29
marcin1311 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania