![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: C-max
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Witam,
Przy ostrym skręcie (w zasadzie tak od ok 30 stopni) -w prawo pojawia się odgłos regularnego stukania z okolic lewego (od kierowcy) przedniego koła.Niedawno mechanik wymieniał osłonę przegubu po prawej stronie i piastę całą z łożyskiem po lewej.Stukanie jest regularne ,jakby ktoś lekko uderzał drewnianym młotkiem.Dla urozmaicenia mi czasu i rozweselenia - maglownica? Żle zmontowana półoś? Żle założona piasta z łożyskiem? Przez dość krótki okres czasu wydawało mi się ,że to fajne auto.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No niestety fajne nie jest. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Janusz
Model: Fokus C-Max Trend
Silnik: 1.8 120 KM
Rocznik: 2004 Grafiotwy
|
Witam.
Czy stukanie nasila się wraz z przyśpieszaniem ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Trudno to stwierdzić,bo w tym kącie natarcia koła jadę dość wolno (ostry skręt).Może raczej przy przyspieszaniu częstotliwość stukania się zwiększa,głośność stukania raczej ta sama.Na kierownicy czuć ale bardzo,bardzo delikatnie.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dla mnie to wygląda na przegub zewnętrzny. On wydaje właśnie takie odgłosy przy skręconych kołach. To takie charakterystyczne trykanie zanikające po wyprostowaniu kół.
pzdr |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-04-2015
Model: c-max
Silnik: 1,6
|
I na pewno taki efekt jest przy przyspieszaniu.
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-08-2011
Model: c-max
Silnik: 1.8 125KM benzyna
Rocznik: 2004
|
Zanim będziesz dalej wymieniał w ciemno, sprawdź czy tak się dzieje na innym komplecie opon (na przodzie).
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
W ciemno nic nie wymieniam.Nigdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Łożysko piszczało i wibrowało to zmieniłem całość z piastą.Osłona pękła i lała smarem to zmieniłem.Teraz czas na nową zagadkę i mam.Zaczęło stukać na letnich 17-kach i stuka nadal na zimowych 16-kach.Ruszana była właśnie (niestety trzeba ruszyć) półoś i chyba mam efekt ruszania półosi.Najpierw pomyślałem o maglownicy,ale mocniej czułbym to na kierownicy.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Jeśli mechanik wybijał młotem wielowpust półosi z piasty to mógł uszkodzić przegub.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
Dochodzę do wniosku po prawie 10 miesiącach eksploatacji ,że jest to strasznie delikatne auto i wymagające miliona specjalistycznych narzędzi.Pierwsze europejskie auto (poza Polonezem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w latach 80-tych ) i raczej ostatnie.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzieki za podpowiedzi. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
Latem sam bym to opanował, ale teraz nie zamierzam leżeć pod autem przy takich temperaturach. |
|
|
|
|