![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-09-2014
Model: ddwqwew
Silnik: ddsads
Rocznik: dwqeqwdsa
|
Witam.
Mam dziwny problem z moim fordem focusem MKI. Mianowicie, czujnik temperatury (w środku, w samochodzie, na wskazówkach) po przejechaniu kilku kilometrów wskazuje połowę wartości maksymalnej temperatury, zaś po dłuższej jeździe wskaźnik zatrzymuje się na wartości maksymalnej i zaświeca się kontrolka od temperatury wody. Ciekawym zjawiskiem jest również to, że po zwolnieniu obrotów silnika lub prędkości spada znów do połowy. Chociaż z chłodnicą (jedynie co, to włącza się wentylator, nawet teraz jak są mrozy, włącza się nawet zaraz po uruchomieniu silnika) i temperaturą wody jest wszystko okej, ponieważ nic się nie gotuje (woda). Co może być problemem? Termostat czy czujnik temperatury (czujka)? Pozdrawiam. Ostatnio edytowane przez Marox234 ; 03-01-2015 o 18:21 Powód: poprawka tytułu |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-02-2013
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 66KW
Rocznik: 2005
|
Popraw profil bo masz głupoty powpisywane i nie wiadomo o jaki silnik chodzi.
Piszesz że czujnik temperatury w środku ale jednak z tego co rozumiem to chodzi Ci o czujnik temp. płynu chłodzącego? I skąd wiesz że płyn faktycznie wtedy nie osiąga takiej temperatury? Jakby było wiadomo jaki silnik to można by sprawdzić na schematach czy występują w nim dwa czujniki temp. - oddzielnie na zegary i do sterownika silnika. Trzeba skontrolować parametry rzeczywiste. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Karol
Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1,6 16V ZETEC +LPG STAG 4
Rocznik: 2000
|
Jeżeli to 1.6 16V 74kW z 2000r. to jest tylko jeden czujnik w głowicy między 2 a 3 świecą i nie jest to czujnik płynu chłodzącego tylko czujnik temperatury głowicy. Czujnika płynu nie ma. Przerabiałem to samo tydzień temu -8'C a wentylator mi się włączał.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
wentylator się tez będzie włączał, jak macie ustawione nawiew na szybę - klima
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Karol
Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1,6 16V ZETEC +LPG STAG 4
|
W moim modelu Klima się nie załącza nawet jeśli jest nawiew na szybę. Lecz zgadza się są. Focus-y gdzie nawet ikonka szyby jest w ciemniejszym kolorze na pokretle. U mnie czy nawiew na szybę czy kabine to załącza się wiatrak chłodnicy chociaż Klima nie działa. Sprawdzane też pod tym kątem.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Mirek
Model: FOcus
Silnik: 1.6
|
Mam podobny problem. Po przejechaniu kilku kilometrów włącza się entylator chłodnicy chociaż na dworze tylko 3 stopnie. Proszę pomóżcie bo to już mnie drażni.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-01-2014
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
|
bawiłem się z tym 3 lata... termostat nowy, węże układu chłodzenia drożne, głowica nie pęknięta. Wystarczy sprawdzić jak wkręcony jest czujnik między świecami. Jeżeli dociągnięty na chama - odkręcić, wyczyścić gniazdo i wkręcić placami do oporu, bez dociągania. Problem z głowy.
Mechanicy nie wiedzą, że tych czujników nie powinno się dociągać. Za każdym razem jak odbiorę samochód od mechanika mam to samo i robię to, co napisałem wyżej - zawsze działa. |
|
|
|