Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-10-2015, 12:36   #1
pawelp0

Domyślnie drgania silnika i biały dym przy odpalaniu na zimnym

Witam.Jestem posiadaczem focusa mk2 1.6tdci 109kM z 2005.Od paru dni przy odpalaniu na zimnym silniku zauważyłem że auto dymi na biało i jakby silnik pracował nie równo,dostał delikatnej drgawki.Po wizycie u mechanika szybka diagnoza,wtrysk,ale gdy powiedziałem że auto pali na dotyk gość od razu zmienił zdanie i oznajmił że to będzie coś poważniejszego i trzeba będzie zciągać głowicę.
Może miał ktoś podobny problem,przyznam że trochę się wystraszyłem bo mechanik wspomniał coś o ewentualnej wymianie silnika.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-10-2015, 22:02   #2
damian6905
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Focus MKII lift
Silnik: 1.6 TDCI 90
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: drgania silnika i biały dym przy odpalaniu na zimnym

Od paru dni się trochę ochłodziło, świece żarową mógł szlak strzelić. Jeżeli po chwili się sytuacja uspokaja, proponowałbym sprawdzenie świec.
damian6905 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-10-2015, 11:21   #3
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie

Cytat:
Napisał pawelp0 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
oznajmił że to będzie coś poważniejszego i trzeba będzie zciągać głowicę.
Może miał ktoś podobny problem,przyznam że trochę się wystraszyłem bo mechanik wspomniał coś o ewentualnej wymianie silnika.
Uwielbiam takich specjalistów. Nic nie sprawdził, a już silnik wymienia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pewnie świece. A jak nie, to sam zobacz czy nie ubywa płynu, nie zabarwia się olejem, czy do oleju nie leci płyn, jeśli coś będzie się działo, to pojedz na test obecności spalin w układzie chłodzenia i wtedy podejmuj jakiekolwiek decyzje. Takie objawy może też dawać słabej jakości paliwo.

Xperia Z1 tap tap
Stary 05-12-2017, 01:42   #4
vapvap
ford::amateur

Imię: Roman
Model: Ford
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006

Witam panowie, ja z kolei posiadam focusa mk2 1.6tdci 90kM 2006, samochód pobierał olej i lekko nierównomiernie potrafił pracować silnik do czasu rozgrzania. Problemem okazała się jakiś uszczelniacz przy rozrządzie gdzie olej uciekał. Ale to dopiero początek historii ponieważ, głównym problemem było kopcenie na biało przy dodawaniu gazu.
Sprawdzono wszystkie wtryski i okazało się że 3 z 4 są nie sprawne tj. odbiegają znacząco od prawidłowej pracy. Od razu zaproponowano mi wymianę pompy wtryskowej, wszystkich filtrów oraz rozrządu włącznie z wtryskami. w roku ubiegłym wymieniana była dwumasa oraz turbina.

Po wymianie 3 wtrysków i pompy wtryskowej, kompletnego rozrządu samochód po zawsze bezproblemowym odpaleniu pracuje do 2 min idealnie, po czym silnik zaczyna szarpać a z rury zaczyna wydobywać się biało błękitny dym i dzieje się tak, aż do momentu rozgrzania silnika. Dodanie lekko gazu do 1000 obrotów niweluje szarpanie ale dym pozostaje a dodatkowo w kabinie czuć ropą że trzeba zamykać kanał powietrzny.

Dodam, że nie jest to EGR, odłączyłem go kompletnie dla zdyskwalifikowania problemu.
Nowe wtryski zostały jedynie zamontowane nie było kodowania.

Silnik miał wykonany test na szczelność, nie było za to testu na sprężanie.

Ogólne objawy focusa to szarpanie silnikiem i biały lekko niebieskawy dym, do tego auta pobiera olej w zależności od techniki jazdy pobiera go więcej lub mniej, płyn chłodniczy w normie układ szczelny.

Kończą mi się pomysły co może być przyczyną, komputer niczego nie wskazuje, na pewno nie jest to egr, nie jest to również wina kolektora ssącego, filtr paliwa ostatnio wymieniony czysty bez opiłków.

Oczywiście przerobiłem około 10 mechaników jak kolega na wstępie i każdy mówi co innego.

Nie wiem już gdzie szukać przyczyny, w sumie test na kompresję lub test przelewowy ew. test na obecność spalin w układzie chłodzenia może być dobrym tropem ?
vapvap jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2017, 08:18   #5
Sebvek
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Mondeo mk4
Silnik: DW10
Rocznik: 2009

Ja tez mam u siebie tak samo i to raczej swiece.
Sebvek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2017, 08:28   #6
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Zapach ropy to wina świec? Bardzo wątpliwe, przecież to musi być gdzieś nieszczelne. Pobieranie oleju też nie bierze się z niczego. Jaki przebieg ma ten silnik?
hindus jest online   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania