![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: krzysiek
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2013
|
Witam,
Straciłem lusterko lewe w mondeo mk4 po lifcie (składane elektrycznie, podgrzewane, podświetlane). Widzę, że na allegro jest sporo używek, ale za bardzo nie wiem ktore będzie odpowiednie do mojego modelu, tzn na ile pinów. W moim urwanym wystaje 11 kabli więc czy na 13 pin będzie ok? Dodam, że nie znalazlem zadnego na 11pin, a sprzedający lusterko na 13 pin twierdzi ze bedzie pasowało. Niestety kostkę od lusterka mam schowaną za tapicerką. Chciałem zdemontować tapicerkę aby zobaczyć jaką mam kostkę/na ile pin ale po odkręceniu 2 śrub w klamce + 6 srub dookola tapicerki nadal coś trzyma. Czy tam jest jeszcze jakaś śruba przy przycisku do otwierania/zamykania szyby? Znalazłem wczesniejszy post odnosnie demontazu tapicerki w drzwiach tylnych [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ale po obejrzeniu filmiku na youtubie: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] sam juz nie wiem, czy jest tam jakas sruba czy tez nie. Dodam, ze u mnie obok przelacznika opuszcania szyby nie ma takiej zaslepki na srube jak na filmiku. Z góry dziękuję za pomoc jako, że jestem tu nowy. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Musisz przełącznik opuszczania i podnoszenia szyby wyciągnąć.Do góry.Od strony zawiasów jest zaczep w przełączniku,który zaczepia o obicie. pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Basra ; 25-02-2016 o 20:32 Powód: literówka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za odpowiedź. A czy nie ma tam jeszcze srubki tam gdzie sie blokuje otwieranie drzwi -przycisk z kłódką?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-02-2013
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 140
Rocznik: bylo mk3 2005 jest mk4 2008
|
Witam nie wiem jak jest w polificie ale przedliftem byla tez srubka za plastikowa czescia uchwytu w drzwiach. Wrzucilem zdjecie z miejscami gdzie sa srubki .
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak juz zdejmniesz bedziesz mial kostke na widoku i odlaczysz ja bez problemu a samo lusterko trzyma sie na jednej srubie aczkolwiek nie pamietam jaki rozmiar. Przy zdejmowaniu zdejmuj delikatnie bo masz podpieta wiazke do przyciskow od szyb i lusterek. Ostatnio edytowane przez krzychu996 ; 26-02-2016 o 11:21 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
wielkie dzięki. jest dokładnie jak na obrazku. za ta zaslepka przy klamce/ryglowaniu drzwi byla jeszcze jedna srubka, ktora trzymala tapicerke.
a orientujesz sie moze jak jest z lusterkami, a dokladnie z iloscia pinow. ma to jakies wielkie znaczenie? na allegro jest tego sporo. wyglda na to, ze u mnie jest aktywnych 8 pinow (dochodzi 9 kabelkow) i nie wiem czy np takie ktore ma 13 pinow bedzie tez ok. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Nie jestem w 100% pewien ale sadze ze piny beda zalezne od wersji lusterka ale kazde lusterko przypasuje do instalacji.
Roznica jest pewnie miedzy lusterkiem zwyklym elektrycznym a lusterkiem z dodatkowym podswietleniem od dolu. W polifcie jest tez dodatkowy kierunkowskaz wiec przy zakupie zwroc uwage by kupic poliftowe lusterko. Taka jest moja opinia |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
no wlasnie sprzedawcy na allegro twierdza, ze niby kazde poliftowe elektryczne z podswietleniem bedzie dzialalo, niezaleznie ile ma pinow, ale nie wiem, czy mowia tak, aby sprzedac towar, czy jest tak rzeczywiscie.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Tak mi sie tez wydaje. Instalacja w aucie zapewne jest przygotowana na wszystkie opcje jedynie to co moze blokowac funkcje to jest komputer ale piny powinny znajdowac sie w tym samym miejscu. Ja akurat wymienialem lusterko na takie ktore miala taka sama specyfikacje ale to dlatego ze moje fabryczne bylo elektryczne z podswietleniem i chcialem owo podswietlenie zachowac.
W MK3 pamietam jak mi urwalo lusterko na myjni... to kupilem pierwsze lepsze bo zalezalo mi na czasie i tez dzialalo. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Już wszystko ogarnąłem. Z mojego rozwalonego lusterka wychodziło 11 kabli(wiązka 9 kabli i 2 poza wiązką). Po ściągnięciu tapicerki okazało się, że do kostki dochodzi tylko 9 kabli i zajmują 8 pinów. Gdzie się podziały pozostałe 2 kabelki tego nie wiem. Zależało mi na czarnym lusterku. Znalazlem takie w Trojmiescie, ale na 13 pinów. Po podłączeniu okazało sie, ze wszystko hula. Tak więc dzięki wszystkim za pomocne info/sugestie.
|
|
|
|