![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam wszystkich.
Przymierzam się do zakupu dla Siebie 5 letniego auta . Mój wybór padł na Forda Focusa mk3 :-) Rocznie robią ok 23-25tys km. Przebieg może się zwiększyć. Mieszkam na terenach wiejskich i takimi terenami dojeżdżam codziennie do pracy 26 km w jedną stronę. Moje pytanie jest takie: Czy warto kupować 1.6 TDI? czy może lepiej benzynę 1.6? Jak się ma sytuacja z awaryjnością tych diesli? Pomimo wszystko zależy mi na bezawaryjności.. Proszę o opinię :-) |
|
|
|
#2 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Najpierw zbadaj rynek. 1.6 tdci będzie największa podaż i będą najtańsze. A benzyny są dwie: z turbiną i bez. Między nimi przepaść wydajnościowa.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dysponuję budżetem 35 tys zł.
Chcę kupić auto z polskiego salonu i idzie takie trafić. Nie przeszkadza mi tez za bardzi że auto jest po leasingowe Co do benzyny to raczej 1,6 bez turbiny. |
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Tylko pamietaj ze te 1.6 bez turbo maja skrzynie 5 biegowa.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zablokowany
Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023
|
Oraz, że 1.0 125 KM jest znacznie żwawszy niż 1.6 125 KM.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
A jak wygląda awaryjność tych silników?
|
|
|
|
#7 |
|
|
A nie myślałeś o wersji z USA? Ja takim śmigam od ponad roku. 2.0L silnik benzynowy z 6-stopniową automatyczną skrzynią biegów. Wszystko działa bez najmniejszych problemów. Z tego co się orientowałem z częściami nie ma najmniejszych problemów. Auto ściągnąłem sam, nie kupowałem go przez przez żadnego pośrednika. Teraz coraz częściej oglądam Fordy Fusion (europejskie Mondeo). Szczególnie podoba mi się nowa wersja tego auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Przemek
Model: Focus
Silnik: 1.6 benzyna
Rocznik: 2005
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Temat silników i opinii o nich w MK3 wałkowany sporo razy. Poczytaj następujące dyskusje [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ewentualnie jakiś artykuł poglądowy [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Michał
Model: Focus Mk2 Turnier FX Gold
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2005
|
Diesel będzie mniej palił, ale ma droższy osprzęt - poważniejsza awaria może pochłonąć lwią część oszczędności.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::beginner
![]() Imię: witold
Model: mondeo mk III ,VW golf 6
Silnik: 1,8 .1,2 tsi
Rocznik: 2005 ,2012
|
Generalnie diesel jest tańszy przy dystrybutorze,ale jak się wszystko zbilansuje to już tak tanio nie jest,benzyn na rynku jest mniej przez co póżniejsza odsprzedaż jest prostsza,świat odsuwa się od diesla.
|
|
|
|