![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-07-2005
Model: S-Max Titanium Platinum
Silnik: 2.0 140KM
Rocznik: 2010/11 ;-)
|
Od około 2 miesięcy mam okazję jeździć Smaxem (10-11). Jednym z problemów jakie znalazłem jest problem z szybą kierowcy. W czasie jej zamykania szyba podnosi się na jakąś wysokości (nie da się określić jaką) i opada. Tak 2 razy i za 3-im razem domykam ją trzymając cały czas przycisk do góry. Szybę próbowałem już kilka razy programować, ale wydaje mi się że to opadanie spowodowane jest zabezpieczeniem przed przyczaśnięciem.
Przeszukałem forum. Dwa razy ktoś pisał o takim samym problemie ale nikt nie dał odpowiedzi co z tym zrobić. A że było to ok 1,5 roku wstecz dlatego postanowiłem odświerzyć temat. Może ktoś wie co z tym zrobić? Czy może da się to jakoś wyregulować (to zabezpieczenie)? Ostatnio edytowane przez dambo ; 27-01-2013 o 16:03 Powód: upomnienie moderatora |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Są dwie ewentualności: - albo jest problem z prowadnicami (krzywo ustawione, brudne, skrzywione...) i szyba przy zamykaniu musi pokonywać zbyt duży opór; - albo moduł drzwiowy, w który wbudowany jest czujnik prądu pobieranego przy zamykaniu szyby jest "trafiony"... Nic nie wiem o regulacji czujnika - raczej wymiana modułu drzwiowego. Najlepiej znaleźć elektryka, który z tym już walczył i wie na co popatrzeć.
|
|
|
|
|
#3 | |
|
![]() Zarejestrowany: 18-07-2005
Model: S-Max Titanium Platinum
Silnik: 2.0 140KM
Rocznik: 2010/11 ;-)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Ja to miałem robione na gwarancji... Wymienili moduł drzwiowy.
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Karol
Model: S-max
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2011
|
Odgrzewam. Czy szanowne grono cos wie na temat tego problemu. U mnie problem z zamknieciem tylnej szyby. Dopiero za trzecim razem zamyka sie poprawnie.
Pzdr |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
zacznij od posmarowania prowadnic, aby zmniejszyć opór stawiany przez szybe.
wymiana modułu to ostateczność i koszta |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Mariusz
Model: S-Max Platinium X
Silnik: 2.0 Tdci 181KM; 413 Nm
Rocznik: 2007
|
U mnie było to samo.
Po zdjęciu tapicerki okazało się że rolki i prowadnice były zasyfione. Ponadto jedna śruba mocująca prowadnice była poluzowana. Wyczyściłem wszystko benzyną ekstrakcyjną i przesmarowałem suchym smarem w sprayu. Do tego dokręciłem wszystkie śruby i teraz działa aż miło bez żadnych oporów. |
|
|
|