![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Focus
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2016
|
Cześć.
Co może być przyczyną szarpania (jakby buksowanie kół) podczas ruszania na zimnym silniku, w krótkim czasie po odpaleniu? Po rundce po mieście problemu nie ma- rusza jak by dopiero wyjechał z salonu. Mam silnik 1.5 ecoboost, niedawno wymieniłem sam silnik i problem pojawił się dopiero po wymianie. Sprzęgło i skrzynia zostały stare. Sprawdziłem przy zaciągniętym ręcznym i podczas powolnego puszczania sprzęgła problem się nie pojawia- obroty powolutku spadają, nic nie szarpie ani nie wydaje dziwnego dźwięku. Zauważyłem, że w momencie pojawiania się usterki obroty silnika nie wzrastają podczas puszczania sprzęgła tak jak zazwyczaj tylko jakby słabiej/leniwiej. Dodanie gazu przed puszczaniem sprzęgła nie zawsze pomaga, ale to nie jest rozwiązaniem problemu i chciałbym go całkowicie wyeliminować. Pomyślałem, że może jakiś czujnik nie domaga. Mam forscan wraz z vlinker na bt i mógłbym sprawdzić parametry pracy silnika, tylko gdzie ugryźć problem? a może poprostu mechanik skopał składanie sprzęgła przy montażu silnika? Liczę na Waszą pomoc i wsparcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|