![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Artur
Model: Focus mk2 turnier 1.6tdci 109KM 2006r
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2006
|
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Posiadam Focusa z 1999r z silnikiem benzynowym 1.8 16V z czarną pokrywą zaworów. Szukałem podobnego tematu lecz nie mogę znaleźć, z góry przepraszam jeśli takowy już był. Samochód zaczął zwiększać obroty podczas zmiany biegów, po wrzuceniu na luz też obroty zaczęły podchodzić pod 4000. Byłem u elektryka , podpiął fokę pod kompa i wykazało właśnie czujnik położenia przepustnicy. Chciał bym ten czujnik wymienić sam i odnośnie tego mam pytanie czy taka wymiana czujnika to prosta sprawa? chodzi mi o dostęp do tego elementu. Muszę mieć kanał lub podnośnik czy jest dobre dojście od góry? Problem w tym ze do kanału i podnośnika nie mam dostępu, czujnik już mam. Jeśli ktoś z was mógł by mi pomóc, wytłumaczyć co rozebrać, co odkręcić ( jesli jest taka potrzeba) aby się do niego dostać. Wiem że sam czujnik jest przykręcany na 2 torxy... Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
Nie wiem /muszę chyba sprawdzić, jaki jest czujnik do 1,8 - w 1,6 jest przykręcony dwoma małymi wkrętami, dziecinnie prosto to się robi .Wcześniej, oczywiście odpinamy wtyczkę.
edit -taki sam jak w 1,6 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez damianisko5 ; 31-08-2016 o 14:07 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak, tylko jak do niego się dostać? od dołu czy od góry? potrzebuję podnośnika/kanału? czy moge to zrobić spod maski? od góry?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 12-03-2015
Model: Ford Focus I Hatchback
Silnik: 2.0 16V 130KM
Rocznik: 1999
|
W załączniku masz zdjęcie na którym zaznaczyłem Ci miejsce przepustnicy, w tym samym miejscu oczywiście masz też owy czujnik, dostęp masz bardzo dobry, nawet nie wiem czy jest konieczność zdejmowania rury dolotowej. Po wykręceniu starego i montażu nowego, jak dobrze pamiętam potrzebna jest adaptacja, ale to już znajdziesz gdzieś na forum.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
To tu jest czujnik?? a mechanik mówił że głęboko za silnikiem.... to ja nie wiem kto zatrudnia takich dziś... czyli czujnik jest zaraz za ta grubą rurą? pod nią?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
No można tak powiedzieć, że za nią i pod nią, będziesz widział, zobacz jak wygląda ten czujnik w sieci to od razu się zorientujesz co i jak, gdy zajrzysz pod maskę.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Witam ponownie, wczoraj wymieniłem ten czujnik położenia przepustnicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jest wszystko w porządku, obroty nie wzrastają. Teraz czas na adaptację, czy ktoś może mi powiedzieć krok po kroku jak to wykonać? Tak abym zrobił to dobrze? Miałem odłączona klemę minusową podczas wymiany i wszystko się zresetowało, błąd zniknął lecz auto nie działa na moje do końca jak należy i troche paliwa żłopie, bardzo proszę o opisanie krok po kroku jak adaptację wykonać w focusie 1.8 16v 115KM benzyna.
P.S różne metody podają tej adaptacji i juz nie wiem jaką wykonać przy focusie 1.8 benzyna... Jedni podają ze po odpaleniu 3 minuty na jałowym potem zwiększyć do 1200 przez 3 minuty a potem jazda kilka km, drugie żródła podają ze odpalić i poczekać aż sie włączą wentylatory i trasa kilka km.. więc jaka metoda jest dobra dla tego auta? pozdrawiam Ostatnio edytowane przez sznajderro ; 02-09-2016 o 09:11 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Ja stosowałem u siebie jedną i drugą i szczerze mówiąc różnicy nie widziałem, jednak częściej stosuję tą z 1200 obrotów przez 3 minuty jednak po odpaleniu nie czekam 3 minut tylko do czasu gdy silnik załapie normalną temperaturę. Czyli w skrócie:
1) Po podłączeniu klemy odpalam 2) Czekam aż złapie normalną temperaturę 3) Przytrzymują na 1200 obrotów przez 3 minuty No i tyle Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|