![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-04-2015
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2005
|
Cześć wszystkim.
Mam ogromną prośbę o pomoc w zdiagnozowaniu dzisiejszej przypadłości w moim Fordzie. Jechałem z żoną samochodem i podczas zmiany biegów zauważyłem, że pedał gazu nie reaguje. Pojazd nie przyspiesza. Zdołałem zjechać na skrajny pas. Po wyłączeniu zapłonu nie mogłem odpalić samochodu. Silnik kręcił tylko nie załapywał. Myślałem, że paliwo mi się skończyło, ale miałem jeszcze 1/4 baku. Zdążyłem rozłożyć trójkąt ostrzegawczy i szukać wśród kontaktów osoby, która może mnie zholować... Po ok. 5 min postanowiłem jeszcze raz spróbować odpalić i ku memu zaskoczeniu silnik odpalił. Dojechałem do domu (ok 15 km) bez problemu. W garażu zauważyłem, że silnik nierówno pracuje... Znalazłem kabel, który podłączyłem pod komputer. Co zrobić aby wyeliminować niespodzianki na przyszłość? Będę wdzięczny za sugestie. Wynik sprawdzenia: ===PCM DTC P1402-21=== Kod: P1402 - Zatkana kapilara dozująca układu recyrkulacji spalin Dodatkowe symptomy usterki: - Sygnał powyżej maksymalnej wartości progowej Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). Szczegóły kodów usterek Zatkana kapilara dozująca układu recyrkulacji spalin ===END PCM DTC P1402-21=== ===PCM DTC P0698-22=== Kod: P0698 - Niskie napięcie w obwodzie C napięcia odniesienia czujnika Dodatkowe symptomy usterki: - Sygnał poniżej minimalnej wartości progowej Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module). Szczegóły kodów usterek Niskie napięcie w obwodzie C napięcia odniesienia czujnika Ten kod DTC zostaje zapisany, gdy wystąpi jeden lub więcej z poniższych warunków. napięcie zasilania czujnika poniżej dolnej granicy Przyczyną tego kodu DTC może być: Nieprawidłowe połączenie Czujnik ciśnienia w szynie paliwowej, czujnik MAF, czujnik położenia EGR lub siłownik ciśnienia doładowania, element lub obwód zwarty do akumulatora. Niesprawny albo uszkodzony PCM. Upewnij się, że wszystkie odpowiednie złącza są dobrze zamocowane. Sprawd, czy zcza nie s uszkodzone, czy nie dostajsi do nich woda, czy nie s skorodowane itd. ===END PCM DTC P0698-22=== ===ABS DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem). ===END ABS DTC Brak=== ===EPS DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Elektronicznie sterowany układ wspomagania kierownicy ===END EPS DTC Brak=== ===IC DTC U1900-20=== Kod: U1900 - błąd magistrali komunikacyjnej CAN Status: - Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia. - Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC Moduł: Tablica przyrządów Szczegóły kodów usterek Usterka magistrali komunikacji CAN - błąd odbioru Uwaga : DTCs zaczynajace sie litera 'U' oznaczaja usterki w komunikacji miedzy modulami. Nigdy nie należy wymieniać modułów wyłącznie na podstawie kodu 'U'. Kody te nie zawsze oznaczają problem i mogą być spowodowane przez normalne funkcje diagnostyczne wykonywane w pojeździe. ===END IC DTC U1900-20=== ===RCM DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Moduł układu SRS ===END RCM DTC Brak=== ===ACM DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Moduł sterujący sprzętu audio ===END ACM DTC Brak=== ===GEM DTC Brak=== Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów Moduł: Moduł Elektroniczny Ogólny (generic) ===END GEM DTC Brak=== |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Zimne luty, zimne luty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyjąć zegary, ilość do elektronika na lutowanie. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Jeżeli powodem moich wszystkich przypadłości są zimne luty to jestem w stanie sam je poprawić. Wątpię jednak, że to jedyny powód. Dlaczego akurat taki pomysł? Kiedyś miałem coś z EGR i go rozbierałem dokładnie myjąc. Nie wiem czy podobny zabieg coś pomoże...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Problemy z odpalaniem i brak reakcji na gaz(opadające wskazówki) to wina zimnych lutów w zegarach. Dodatkowo potrafią one generować różne błędy wzięte znikąd.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Cytat:
Też jestem za zimnymi lutami. Za dużo dziwnych błędów. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Bankowo zimne luty.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Zrobiłem dzisiaj 60 km i żadnych niepokojących objawów. W piątek postaram się wymontować zegary i sprawdzić lutowania. Wolałbym uniknąć takich niespodzianek w przyszłości.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Nie ma co sprawdzać tylko przelutować - jak pęknięcie jest niewielkie to gołym okiem nie zauważysz, a w trakcie jazdy od drgań transmisja z PCM padnie i samochód zgaśnie.
|
|
|
|