Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-07-2023, 11:19   #1
przemk79
ford::amateur

Imię: Przemysław
Model: Fiesta MK8
Silnik: 1.0 Ecoboost 100KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Dołożenie lidara ACS oraz IPMA

Witam!
Posiadam Grand C-Maxa z roku 2017. Po pęknięciu szyby wstawiłem tą bardziej wypasioną z lusterkiem fotochromatycznym, etc. Chciałem wóz wyposażyć w ACS oraz AHB, Asystenta Pasa ruchu, rozpoznawanie znaków, czujnik deszczu... i co tam się jeszcze da niewielkim kosztem.
Nabyłem wycięty z szyby komplet z lidarem, czujnikiem deszczu i wiązką, brakuje modułu IPMA.
Chciałbym zapytać szanownych kolegów czy IPMA BM5T-19H406-AG załatwi mi wszystkie wymagania? Czy jest jakaś lista, co która IPMA obsługuje?
Może być BM5T czy musi być F1FT? Czym to się różni?
Chciałbym także zapytać jakie wiązki do tego potrzeba żeby samemu nie plątać, jaki numer wiązki dach<>słupek<>dalej oraz numer wiązki wewnątrz tej obudowy lusterka z obsługą IPMA.

Mam też manetkę z obsługą asystenta ale piszą, że jeszcze muszę mieć taśmę kierownicy - czy to prawda? Przecież manetka stoi w miejscu nie porusza się z kierownicą... Piszą też coś o kierownicy z funkcją wibracji - nie wiem czy moja jest taka - myślałem, że to załatwia silnik wspomagania...
Wyprostujcie mi to w miarę możliwości Panowie, proszę.

Tak trochę poza tematem: Do czego podłączyć ogrzewanie pola kamer i czujników - przejrzałem schematy kilka razy ale tego fragmentu nie uświadczyłem - logiczne wydaje się podłączenie tego równolegle z ogrzewaniem obszaru użytkowego. Podłącza się to w ogóle, czy podłączone już wewnątrz? Są wprawdzie wyprowadzenia na wsuwki ale schemat pokazuje jedynie podpięcie szyby tymi przewodami w dolnej części..?

przemk79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2023, 11:59   #2
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Dołożenie lidara ACS oraz IPMA

Musi być od lifta czyli F1FT
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2023, 13:05   #3
kln1920
ford::expert

Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Nie taśmę, a cały SASM do którego manetki są wpięte jak już, ale czy to prawda to nie wiem. O kierownicy z funkcją wibracji to serio pierwsze słyszę w tych modelach. Mam F1FT-19H406-AH jak coś do sprzedania

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez kln1920 ; 20-07-2023 o 13:08
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2023, 14:41   #4
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał przemk79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Mam też manetkę z obsługą asystenta ale piszą, że jeszcze muszę mieć taśmę kierownicy - czy to prawda? ...
Musi być wymieniony cały moduł kierownicy (wraz z manetkami) łącznie ze zwijaczem. Są to zupełnie inne części (o podobnym wyglądzie....) w wersji pod asystenta pasa i "goła".
BTW - fizycznie manetek nie dało by się założyć - mają inne mocowania...

"Wibrację kierownicy" w tym modelu realizuje moduł wspomagania kierownicy (PSCM) - "trzęsąc" cała kolumną kierownicy...
Odpowiedz

Zasady postowania