![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-06-2011
Model: focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2005
|
Po przejechaniu około 60 km bez obciążenia lub znacznie krótszym dystansie przy większym obciążeniu samochodu, spod maski zaczyna wydobywać się dziwny dźwięk. Dźwięk jest mniej intensywny kiedy samochód jest na biegu jałowym. To jakby turkotanie czy stukanie. Odnoszę wrażenie, że intensywność dźwięku z upływem czasu zwiększa się. Dokłada lokalizacja dźwięku nieznana. Dwójka mechaników, słysząc ten dźwięk, nie była w stanie określić nawet w co celować.
Dodatkowo w ostatnim czasie, na autostradzie zapaliła mi się kontrolka oleju (zapalała się i gasła w zależności od zakrętów czy wzniesień). Zatrzymałem się natychmiast i dolałem olej (było ciemno, nie miałem jak sprawdzić stanu, więc dolałem około 100ml "w ciemno"). Po przejechaniu kilku kolejnych km kontrolka paliła się już na stałe. Auto następnego dnia zostało sholowane do warsztatu. W warsztacie kontrolka już się nie paliła. Mechanik sprawdził poziom oleju (było go za dużo), sprawdził też ciśnienie oleju (bardzo dobre) oraz wymienił czujnik. Został wlany nowy olej (Castrol 5W40). Dźwięki spod maski w żaden sposób nie zmniejszyły się ale od tamtego czasu kontrolka oleju nie zapaliła się już ani razu. Dodam, że przegapiłem wymianę oleju i na poprzednim (Castrol 5W40) przejechałem 20 tys. km :/ Macie jakieś sugestie co to może być? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019
|
Szklanej kuli nikt nie ma. Nagraj dźwięk. Daj go chociaż odsłuchać. Powiedz, z jakiej okolicy się wydobywa. Czy jego częstotliwość jest zależna od obrotów?
Opisz to. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI 115KM
Rocznik: 2015
|
Dołącze sie do tematu. Tez mam podobne objawy. Takie stukanie metaliczne na górze silnika. Żadna kontrolka od oleju nie zapalala mi sie nigdy a stukanie występowało. Pierwszy raz stukanie spotkalo mnie w trasie i mechanik stwierdzil ze to kolo pasowe. Wymienil mi i nie powiem miesiac (ok. 1000km) jeździłem bylo ok ale przed swietami objaw powrócił wiec jade do swojego mechanika zeby zrobil mi kolo i odziwo on stwierdzil ze to nie kolo tylko w silniku cos. Na tą chwile samochod 2 dzien u niego jest sprawdzal pod komputerem cisnienie oleju i inne jakies cisniena nie pamietam dokladnie i wszystko jest w normie. Zrzucił miske olejowa przeczyscil smok'a choć nie byl zawalony syfem. I teraz nie wie co dalej bo stukow nie ma a nie znalazl przyczyny. Dodam ze te stuki i ich intensywnosc rosnie proporcjonalnie do obrotow silnika. Czy jest tu ktos kto moze pomóc i cos doradzić?
Bump: Ostatecznie obstawia ze cos z rozrzadem moze być |
|
|
|