![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-01-2015
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2006
|
Cześć
Ostatnio zaobserwowałem dziwną przypadłość w swoim 1.8 TDCi, mianowicie kiedy wskazówka poziomu paliwa zbliża się do połowy baku auto zaczyna lekko poszarpywać - np jadąc stale 60km/4 bieg. Lekko dodam gazu i szarpanie znika na jakiś czas(kilka km). Im mniej paliwa tym szarpanie jest coraz mocniejsze i coraz częstsze. Na pełnym baku takiego problemu nie ma. Spadków mocy też nie zaobserwowałem. Czy to wina pompy paliwa? Filtr był niedawno wymieniony Edit: Komputer nie pokazuje żadnych błędów, nie przełącza się w tryb awaryjny. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MKII
Silnik: 1.8
Rocznik: 2008
|
Miałem coś podobnego ale bliżej rezerwy. Moja foka przy niskim poziomie paliwa traciła trochę mocy. Gdy miała nalane pod korek zachowywała się jakby jej dołożyć drugie turbo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymiana na nowy, dobry filtr paliwa rozwiązał u mnie problem zanikania mocy. Przypuszczam że to był problem z ciśnieniem paliwa. Ale niewykluczone ze u ciebie może coś być z pompą paliwa albo z samym ssakiem (smokiem) paliwa. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Może odpowietrzenie zatkane?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
podpiac kompa i obserwowac wartosc cisnienia paliwa czy nie skacze w momencie tych poszarpywan.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Focus 2006 tylko diesel 1,6 tdci przy podobnych objawach winowajcą był przewód paliwowy pomiędzy zbiornikiem paliwa a pompą - trochę zabawy przy demontażu zbiornika. Przy pełnym zbiorniku i tak do połowy chodził jak złoto a później słabł łącznie z przypadkami zgaśnięcia.
|