Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-02-2011, 16:45   #1
jacekn74
ford::average

Model: Focus
Silnik: TDDI
Rocznik: 2003
Domyślnie Pisk z okolic turbiny

Witam posiadam foke 1.8 TDDI. Ostatnio po odpaleniu silnika słychac delikatny pisk z tyłu silnika, tak na oko z okolic turbiny. W związku z tym mam pytanie czy na postoju turbo pracuje i to ono może piszczeć. Po dodaniu gazu pisk sie utrzymuje. Oleju nie ubywa, bałwanki robią sie twarde. Pisk jest bardziej słyszalny w kabinie ale i po podniesieniu maski takze.

jacekn74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2011, 20:02   #2
dlewy
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Focus II S MAX
Silnik: 1,8 ; 2.0 tdci
Rocznik: 2006 2008
Domyślnie Odp: Pisk z okolic turbiny

Miałem cos takiego. Mechanior wyczścił mi metalowa uszczelke miedzy turbiną a rurką która doprowadza powietrze do turbo. 10 min roboty i nawet mnie nie skasowałGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc spokojnie. Ciężkie dojście ale można to spokojnie zrobic samemu.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyczyścił papierem sciernym drobniutkim.

Ostatnio edytowane przez dlewy ; 28-02-2011 o 20:05
dlewy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2011, 20:10   #3
jacekn74
ford::average

Model: Focus
Silnik: TDDI
Rocznik: 2003

Dzięki za podpowiedź, rozumiem, że chodzi o ta gruba rurę doprowadzającą powietrze do turbiny? A tą metalową uszczelke to sie wyciąga czy czyści sie ja w turbinie?
jacekn74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2011, 09:51   #4
dlewy

Wyciąga sie. tak chyba chodzi o tą rure. wiesz patrzyłem mu przez ręce grzebał z tyły turbiny chyba to była rura z kołnierzem. znajdziesz na pewno. Jak nie to cykne fotke moze sie uda.
Stary 01-03-2011, 13:43   #5
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Cytat:
Napisał dlewy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wyciąga sie. tak chyba chodzi o tą rure. wiesz patrzyłem mu przez ręce grzebał z tyły turbiny chyba to była rura z kołnierzem. znajdziesz na pewno. Jak nie to cykne fotke moze sie uda.
Zwroc uwage, ze on ma MKI i to jeszcze TDDI wiec turbo jest "troche" inne.

jacekn74 - Sprawdz najpierw skad dokladnie wydobywa sie dzwiek, potem mozesz rzeczywiscie zdemontowac to rure i sprawdzic czy nie ma luzu - wkladasz palca (na wylaczonym silniku) i ruszasz walkiem na boki. Pokrec i zobacz czy sie kreci latwo.
no i czy cisnienie oleju na zimno jest prawidlowe?

Ostatnio edytowane przez mkaminski100 ; 01-03-2011 o 13:47
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-03-2011, 22:53   #6
dlewy

[QUOTE=mkaminski100;1609074]Zwroc uwage, ze on ma MKI i to jeszcze TDDI wiec turbo jest "troche" inne.

zasada działania ta sama.chyba ze czegoś nie wiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
raczej staram sie patrzeć jaki ma ktos silnik i o czym pisze. w tym wypadaku nie ma to najmniejszego znaczenia.
Stary 01-03-2011, 23:38   #7
mkaminski100

Cytat:
Napisał dlewy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...chyba ze czegoś nie wiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum....
I tu masz racje. On ma turbo bez kierownic jedynie z waste gate. Ty masz z kierownicami, sterowanymi elektrycznie.
Twoje jest takie:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jego takie
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Nawet mocowanie rury dolotu maja inne, tym bardziej nie slyszalem, zeby ktokolwiek wyeliminowal pisk turbiny czyszczac przewod dolotu. Piszac, ze zasada jest taka sama mozna odniesc do kazdego silnika, bo przeciez kazdy ma 4 tloki i zawory...
Stary 02-03-2011, 09:59   #8
dlewy

Pisk powodowała przepuszczająca uszczelka. i nie ma znaczenie jakie to turbo, mój ty forumowy wyjadaczu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. masz prawo sie nie zgadzać. ale myśle ze lepiej podsuń rozwiązanie koledze z piszczącym problem. ja to zrobiłem i warto to sprawdzić. i na tym skończę tę dziwna przepychankę.
Stary 02-03-2011, 10:38   #9
mkaminski100

a) On ma o-ring i klips, a nie zacisk
b) jezeli miales as tak luzny zacisk, ze puszczalo powietrze to bedzie syczalo/gwizdalo.
Niemniej niech sprawdzi przy okazji sprawdzania luzow na turbo.
A "pisk z okolic turbo" moze pochodzic od turbo, skrzyni, dekla walka, EGR, rury do EGR, nieszczelnosci w ukladnie... itd. Bez potwierdzenia mozna sobie gdybac...
Stary 12-03-2011, 22:00   #10
davidovv

Model: focus mk1 Komfort X
Silnik: 1,8 tdci 115km
Rocznik: 2002
Unhappy Odp: Pisk z okolic turbiny

ja mam taki problem nie moge znalesc nic na forum problem jest nastepujący gdy auto sie rozgrzeje do około 70 stopni to przy obrotach 1600 wzwyż cos mi piszczy dzis sciągnełem pasek wieloklinowy ktory założem niedawno nowy i auto piszczy nadal pisk dochodzi z miski olejowej przy kole od paska wieloklinowego
davidovv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania