![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-10-2010
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
|
itam,
Co może byc przyczyna zapalenia sie kontrolki silnika (pomarańczowa) oraz nieodpalania samochodu? Silnik 1.6, benzyna, bez gazu. Samochód podjechał (no nie sam) pod sklep, a potem juz nie chce odpalić. W trybie serwisowym nie ma żadnych kodów DTC. Pracę pompy paliwa słychać. Wczoraj samochód został daleko od domu i chcę zebrac jak najwięcej informacji zanim się do niego udam. Dziś wiadomo że święto więc żaden mechanik nie bedzie czynny i nikt mi sie z testerem nie podłączy. A jutro ciagle "długi weekend" Ostatnio zmeniane było sprzęgło, ale to było tydzień temu i do tej pory samochód jeździł więc nie wiem czy ma to jakies znaczenie. Zastanawiam sie nad wypięciem się jakiegoś rozłączanego podczas tej wymiany czujnika. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: Focus MKI, Fiesta MK5
Silnik: 1,6/1,25
Rocznik: 2004/2000
|
A rozrusznik kręci?
Sprawdź w takim razie te czujniki, m.in położenia wału. A aku w jakim stanie, masy w porządku, zasilanie altka? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-10-2010
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
|
Aktualizacja:
Objaw jest taki że samochód odpala a po chwili gaśnie. Sam posłuchałem czy pompa działa (wcześniejsze informacja była od białogłowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) i wg mnie pompa jednak nie pracuje. Nawet po kilku godzinach przekręcenia kluczynia nie powoduje pracy pompy. Na mierniku w momencie przekręcenia kluczyka w pozycję II napięcie skacze na 2-3 sekundy na 12V a potem spada do 6V. Być może tak ma być. Czy świecenia się kontrolki może byc spowodowane awarią pompy? Jak trudno jest zdemontować zbiornik paliwa. Wiem że już przez to przechodziłem, a w zasadzie byłem świadkiem i nie pamiętam czy trzeba do tego rozkręcać tłumik czy bak wyjdzie bez tego. I kolejne pytanie: gdzie do tych prac podeprzeć samochód na kobyłkach? Chodzi mi o miejsce gdzie je podstawić aby było bezpiecznie. Podpierać po obu stronach z tyłu czy przód i tył po prawej stronie? Wydaje mi się że w instrukcji było napisane aby podnosić zawsze obie strony jednoczesnie, a unikac podnoszenia jednej strony, ale ten fragment był nieco niejasny. |
|
|
|