![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzyś
Model: Focus Mk3
Silnik: 1,6 benzyna 95 kW
Rocznik: 2015
|
Witam,
chciałbym poprosić o pomoc jak w temacie. Mój Ford przerywa, krztusi się jakby miał zgasnąć przy 1900-2000 obrotów podczas rozpędzania. Nie jest to zdarzenie cykliczne, występuje losowo, czasami dwa razy pod rząd, czasami co 4-5 cykli, nie ma zasady. Jedyną powtarzalnością jest tylko przedział obrotów 1900-2000 , na luzie nic się nie dzieje , wchodzi w obroty bez problemów za każdym razie. Efekt przerwy trwa chwilę, ułamek sekundy lecz jest wyraźnie odczuwalny, im niższy bieg tym szarpnięcie mocniejsze. Jedyne co jeszcze zauważyłem to chwilowe zużycie paliwa skacze w tym momencie (zakrztuszenia) o jakieś 30-40%. Może ktoś miał taki przypadek i może coś podpowiedzieć, komputer nic nie pokazuje? Moi mechanicy nie mają pomysłu co z tym faktem począć, będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź. Pozdrawiam Krzysztof |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Mapa EGR jest zależna od obrotów, może to zawór się czasem przycina i w rezultacie do silnika wpadają spaliny przez co spada moc?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzyś
Model: Focus Mk3
Silnik: 1,6 benzyna 95 kW
Rocznik: 2015
|
Dzięki za podpowiedź,
a czy może być to objaw przeładowania ciśnienia z turbo? Sprężarka jest po naprawie, teraz wysadziło mi (albo rozerwało ) rurę elastyczną przed turbiną (słychać wyraźny szum we wlotach powietrza), zaczął przeraźliwie kopcić, a potem wszedł w dziwny tryb awaryjny, jest trochę słabszy, mniej szumi, nie kopci, a co najciekawsze nie przerywa, czy jest w tym jakieś logiczne wytłumaczenie??? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 16-08-2017
Model: Focus C-Max
Silnik: 2.0 145KM Duratec-HE
Rocznik: 2004