Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-05-2018, 12:27   #1
pablo35
ford::average

Imię: Paweł
Model: Mondeo MKV
Silnik: 2.0 TDCI 150 KM -----,,..
Rocznik: 2015
Domyślnie Opinie o dedykowanym bagaźniku dachowym forda

Witam. Mam zamiar kupić dedykowany bagaźnik dachowy (jak na stronie ford akcesoria) do mondeo mk5 HB. Docelowo będę potrzebował zamocować 4 uchwyty Thule Expert 298 (odpowiednik odpowiednik 598 proride tylko dla forda jest on pod nazwą expert 298.

Pytanie:
- czy ktoś moźe podzielić się wraźeniami odnośnie dedykowanego bagaźnika? (w szczególności: czy podczas jazdy nic nie gwiźdze, silne opory, gumowane mocowania bez możliwości zarysowania itp.)
- czy na dedykowany bagaźnik zmieszczą się cztery uchwyty 298 (59Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. do przewozu mtb 27,5 - 29 cali?
- czy lepszym rozwiązaniem zamiast zakupu dedykowanego bagaźnika forda (upieram się przy nim bo wizualnie wg. mnie lepiej wygląda, gdy belki nie wystają ponad szerokość auta), kupić Thule Rapid System 754 + Belki WingBar 962 (szerokość 135 cm)+ kit 1612. Co zyskuje kupując w całości zesta Thule ? Pewność, źe załoźę 4 w/w uchwyty i w całości markowy zestaw. Jedyny mankament to efekt wizualny w postaci wystającej poza szerokość auta belki.

Ostatnio edytowane przez pablo35 ; 06-05-2018 o 12:34
pablo35 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2018, 21:18   #2
MarkyMark
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Mondeo/Kuga
Silnik: 1,5 ecoboost
Rocznik: 2015/2019
Domyślnie Odp: Opinie o dedykowanym bagaźniku dachowym forda

Witam,
Chętnie odpowiem bo mam takowy bagażnik w swoim HB. Dobrze wygląda i jest solidny. Montowanie i demontowanie szybkie i bezproblemowe. Gumowe podkładki przylegają bardzo dobrze i u mnie zero rys itp. Bagażnik od mniej więcej 80-90 km/h zaczyna szumieć (znów te ciche wnętrze MondeoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), ale jak wrzucisz 4 rowery to i tak szumieć będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Dla mnie w każdym razie po kilku razach przestało to być problemem. Jeśli chodzi o uchwyty to ja mam ProRide 591 do 4 "standardowych górali". Tu pojawia się inny dylemat, mianowicie 4 rowery (przeciętnie 15 kg sztuka) plus uchwyty plus bagażnik ważą łącznie ok. 10 kg więcej niż dopuszczalna masa ładunku, który można wrzucić na dach (według instrukcji samochodu). Ja dla świętego spokoju jeżdżę trochę wolniej (nie przekraczam 100km/h) i wszystko ok. Będziesz jedynie musiał jeden lub dwa rowery wozić odwrócone "tyłem do przodu" (ja tak robię), żeby szybciej zapakować je na dach. W innym wypadku trzeba kombinować z kierownicami, etc, bo robi się ciut za ciasno.
Generalnie jestem jak najbardziej zadowolony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
MarkyMark jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania