![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus MK1 HB
Silnik: 1.6 16V ZETEC SE
Rocznik: 2002
|
Witam, jestem posiadaczem Focusa od kilku tyg. Wczoraj zaskoczyla mnie dziwna sytuacja. Zatankowalem na stacji jak zwykle do pierwszego odbicia, wrocilem do samochodu, a wskazowka pokazywala takie dobre 3/4 pojemnosci.
Podjechalem na druga stacje i do baku weszlo jeszcze 1,5L. Od samego poczatku zauwazylem dziwna prace wskaznika paliwa, bo od fulla potrafil spasc do polowy w przeciagu 30km, ale zawsze gdy tankowalem do odbicia wskaznik pokazywal max. Dodam, ze przy odkrecaniu korka wlewu slychac syczenie. Jak sadzicie? To problem z czujnikiem czy z bakiem? Samo bledne wskazywanie by mi nie przeszkadzalo bo i tak jezdze „na kilometry”. Przyzwyczajenie z auta z Lpg. Po przeliczeniu spalania gdy zatankowalem i wskazowka nie pokazala fulla wyszlo 5L/100 wiec obstawiam niestety bak. Chociaz kto wie, jechalem caly czas trase po wioskach, a nie wiem do ilu mozna Focusem zejsc ze spalaniem. Czekam na wasze pomysly co moze sie dziac i dziekuje. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Piotr
Model: Focus Mk1
Silnik: 1.4 16V 75KM
Rocznik: 2001
|
W takim razie może coś z układem odpowietrzania baku. 5l tym silnikiem jest nierealne. 5.6l udało mi się osiągnąć 1.4 w trasie nie przekraczając 100kmh na autostradzie.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Mateusz
Model: Focus MK1 HB
Silnik: 1.6 16V ZETEC SE
Rocznik: 2002
|
Tankowalem ok. godz 7 rano. Samochod od tego czasu stoi w miejscu i wskazowka pokazuje prawie max. (Przejechalem ze stacji do domu 20km) Auto stoi na prostym, jesli ma to jakies znaczenie.
Mi tez sie wydaje spalanie na poziomie 5L malo realne, ale bede obserwowal jeszcze i zobacze co przy nastepnym tankowaniu mi pokaze. |
|
|
|