![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dominik
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2013
|
Witam,
Wziąłem Focusa w leasing w grudniu, dwa dni po odebraniu "sławny" check engine, błędy to oczywiście katalizatora. P0430 i P0420, które na forum dobrze znacie. Sprzedawca wysłał mnie do serwisu Forda, w serwisie powiedzieli, że wymiana katalizatora to 5k i byłem pewien, że sprzedawca się na to nie zgodzi w pojeździe za 36k brutto. Stanęło na tym, że będzie regeneracja. Chciałbym Was drodzy użytkownicy zapytać, jest sens walczyć o wymianę czy regeneracja będzie równie dobra? Powinni mi także wymienić chociaż dwie przednie sondy? Samochód ma przejechane 110000 km. A może jakiś zamiennik? Mam numer części ale nie potrafiłem znaleźć niczego co by pasowało, rzekomo firma JMJ coś robi. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Rocznik: 2012
|
Na ile planujesz wykorzystanie auta? 2, 3, 4 lata? Regeneracja powinna spokojnie wystarczyć
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Umowę mam na 2 lata.
Później chciałbym samochód odkupić bo generalnie jest w dobrym stanie. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Wymiana kata na regenerowany (a nie regeneracja) to koszt w renomowanym warsztacie (nie ASO) około 1100 zł. Regenerowany to taki, który Twój poprzednik zostawił w warsztacie a ten poszedł do regeneracji, czyli taki odświeżany oryginał. Jeśli robisz to w warsztacie, który daje gwarancje to możesz być spokojny o jakość.
Zapomnij o ASO. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Umowa jest taka: Jadę do ASO Forda, oni wymontowują katalizator i wysyłają gdzieś do regeneracji (za to płaci właściciel samochodu, bo to leasing) Po regeneracji odsyłają katalizator do ASO Forda gdzie samochód stoi, montują i odbieram samochód. Tak to ma wyglądać. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Imię: Przemek
Model: Mondeo MK5 FL Titanium
Silnik: 2.0 A8 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019, I rej. 2020
|
Nie słyszałem o regeneracji katalizatora w ASO.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Pewnie zaklad ktory ma umowe z Fordem a nie firmowe aso przy salonowe.
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
Zregenerowany katalizator jest wysyłany kurierem do ASO, montowany i samochód mi oddają. Dzisiaj rano zostawiłem samochód na brzezińskiej w Łodzi, jak to nie jest ASO to ja nie wiem. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 16-01-2016
Model: Ford Focus MK 3
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 2012
|
i ile wytrzyma taki katalizator regenerowany? bo mnie tez to chyba czeka skoro tulejka nic nie dała. Żeby się nie okazało ze wywale 2000 zł i powróci po roku
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Dzwoniłem po różnych firmach zajmujących się regeneracją, często gwarancje dają na 50 tysięcy km.
Zamiennika nie mogłem znaleźć, ktoś podpowiedział, że za 1200 można dorwać, za samą regenerację w Zgierzu chcieli około 1000 zł. Jak zrobią Ci wkład w takim warsztacie, który się tym zajmuje to ten wkład jest lepszy od tego fabrycznego, który jest bodaj ceramiczny. Zastanawiam się tylko skąd w ASO kwota 5 tysięcy złotych za całą operacje. |
|
|
|