![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-06-2013
Model: S Max
Silnik: 2000
Rocznik: 2008
|
Witam,
Potrzebuję pilnie porady.. smax 2008 r. 2.0 tdci 140 km - gaśnie w czasie jazdy po rozgrzaniu.. w trakcie pierwszej naprawy komp pokazał czujnik położenia wału korbowego - został wymieniony 2 razy.. - na zamiennik , potem oryginalny forda.. bez efektu Po kolejnym holowaniu okazało się że puste /zapowietrzone sa rurki idące od filtra paliwa.. wymieniłem filtr paliwa, paliwo w rurkach jest.. wczoraj kolejny raz mnie sholowano.. na teście błędów wyswietlają się: DTC01 9A8451 oraz DTC02 c40168 Prośba o pomoc |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-11-2008
Model: Galaxy
Silnik: 180KM
Rocznik: 2016
|
Sprawdź czy masz czysto między chłodnicami i czy wentylator może zaciągnąć odpowiednią ilość powietrza, żeby chłodzić silnik.
Miałem podobny problem w Galaxy 2007 z tym samym silnikiem i 3 razy holowali mnie do ASO w drodze na wakacje. Powodem było przegrzewanie komory silnika - było tak gorąco, że paliwo odparowywało w przewodach paliwowych i silnik gasł. Czujnik temperatury silnika był w optymalnym położeniu cały czas i NIC nie wskazywało na taki debilny powód. Tymczasem między chłodnicami był syf, który zalepił przestrzeń między jedną a drugą i trzeba było zdemontować chłodnicę klimatyzacji, żeby to zobaczyć. Po wyczyszczeniu wodą pod ciśnieniem samochód jeździł bez problemu. ASO pierwszy raz się zetknęło z takim problemem. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za wskazówkę :-)
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Sprawdziłem.. miedzy chłodnicami jest czysto..
ale jeszcze jedno.. po dwóch takich odcięciach pojawił się komunikat "akumulator rozładowany" ale po tym jak zapala po ostygnięciu działa bez zarzutu i komunikat się nie wyświetla.. w trakcie testu wykazuje zamiast wymaganego 12,4 - 11,8.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
|
Ja mialem podobnie tylko w firmowym aucie. Slabe ladowanie bylo i jak był cieply to gasł. Jak ostygnal silnik to auto paliło od strzała. Winny okazał sie przewód masowy od silnika do ramy auta. Wyglądał z zewnatrz ok ale w środku był skorodowany. Po wymianie ba nowy problem minął. Sprawdź a może akurat... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 18-01-2012
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
|
Latwiej byloby cos powiedziec z kodami bledow zczytanymi jakims programem.
Ale trop ze zbyt niskim ladowaniem jest jak najbardziej logiczny. Zmierz napiecie ladowania na alternatorze i jesli jest duzo wyzsze niz na klemach aku, to problem jest najprawdopodobniej w przewodach masowych. Zacznij od banalnej rzeczy jaka jest sprawdzenie klem na aku, czy sa dobrze zamocowane |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
z klemami jest wszystko ok..
odpalanie na kablach z innego auta tez nic nie daje.. teraz sytuacja wygląda tak , że auto na zimno odpala od pierwszego tyknięcia, pracuje bez zarzutu, po zgaszeniu przeze mnie juz wiecej nie pali.. szukam tego przewodu masowego.. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rocznik: 2017
|
Podepnij pod kompa, bedzie latwiej cos powiedziec na ten temat
Bump: mierzyles ladowanie? |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Ładowanie jest ok - takie samo na alternatorze jak i a akumulatorze. Za to przy kręceniu rozrusznikiem napięcie na akumulatorze spada do 9 v.. Czy tak ma być?
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|