![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
witam,dzisiaj nie włączyła się klimatyzacja ,podejrzenie padło na brak czynnika, w zeszłym roku wymieniałem skraplacz (sam ) i (wymieniane całe sprzęgło kompresora w zeszłym roku) i obawa że jest gdzieś mały wyciek.podjechałem na nabicie klimy automat wydoił około 480 g ,nabite 520 (tylko nie wiem z olejem czy bez) ,klima dalej nie działa,w domu podłączyłem forscan pokazuje że sprzęgło kompresora się włącza po wciśnięciu AC ale cewka nie działa (wyjęty przekażnik spięty na krótko też nic)docisłem wtyczkę kompresora w gnieżdzie , drutem gniazdo przekażnika na krótko cewka tyka ,odpaliłem ,wykasowałem błędy klima działa ,miał ktoś taki przypadek że brak styku na wtyczce kompresora ?czy z cewką się coś dzieje?
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Wygląda na brak dobrego styku w gnieździe/wtyczce przy kompresorze. Gdyby winna była cewka sprzęgła, na pewno nie odpaliła by klima. Cewka jest sprawna, albo uszkodzona, nie ma opcji pośredniej.
Rozłącz wtyczkę od gniazda kompresora, wyczyść piny (pewnie są zaśniedziałe), potraktuj je kontakt sprayem i złącz na nowo.
|
|
|
#5 |
|
|
[QUOTE=Mariusz;2998776]Wygląda na brak dobrego styku w gnieździe/wtyczce przy kompresorze.
Też tak myślę. Dziwne że wtyk nie jest lepiej zabezpieczony przed wilgocią Niepotrzebnie wydane 200 na obsługę klimatyzacji. ale wiem przynajmniej że czynnik nie ucieka |
|
|
|