Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-11-2015, 21:59   #1
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie iCar3 WiFi - review

Wreszcie dotarl do mnie interfejs Vgate iCar3 WiFi. Wlasciwie nie bedzie to review a pierwsze odczucia.

Przy wyborze iCar'a wazny jest wybor sposobu komunikacji: BT nie dziala na iPhone (podobno ograniczenie narzucone przez Apple). WiFi powinno dzialac z wszystkimi urzadzeniami (jest troszke drozszy). mam iP5 - wybor byl oczywisty.

Na przesylke z Chin czekalem 1,5 mies. Kosmicznie dlugo. Ale chyba mialem pecha. Pudelko ladne (Apple style), ladnie wypelnione gabka. Za to daje plusa. Zanim podlaczylem do auta, zainstalowalem w telefonie 2 aplikacje: Accurate - dedykowany software (free) oraz ForScan Lite (platny)

Po podlaczeniu, na pierwszy strzal poszedl Accurate. BTW beznadziejna nazwa programu. Sprobujcie cos znalezc w google. Poza tym adres strony producenta, jaki widnieje w app store prowadzi do jakiejs strony na ktora FireFox nie chce wpuscic.

Proba polaczenia: Connecting.... i connection failed. Niestety mimo przeczytania instrukcji nie udalo mi sie polaczyc z interfejsem. W ustawieniach Accurate nie znalalem mozliwosci ustawienia portu (35000). przyznam ze mialem chwile zwatpienia ze interfejs w ogole nie dziala.

Na drugi ogien poszedl FORScan Lite. Ten sie polaczyl, choc trwalo to dluzej niz oczekiwalem. Zapytal sie czy interfejs supportuje wszystkie CANy, odpowiedzialem ze tak co spowodowalo wyskoczenie bledu HLA malfunction i zaswiecila sie kontrolka ESP Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po skasowaniu jednak wiecej sie ten blad nie pojawil.

Dalej chwile go testowalem i mam takie oto spostrzezenia:
1. Jest maly, ale nie wystarczajaco aby zamknac klapke zlacza diagnostycznego. Troche slabo bo jezdzic z otwarta nie jest wygodnie
2. Aktywne polaczenie WiFi (w iPhone) powoduje ze telefon ciagnie internet wlasnie przez to WiFi. W rezultacie nie mamy dostepu do netu (mimo ze powinien byc przez siec GSM). Chyba ze ja nie umiem. Musze poszukac/popytac.
3. iCar3 ma automatyczna funkcje usypiania, ktora sie aktywuje po 30 min nieuzywania. Niby mialo to oszczedzic aku. No ale q.. jak to to znowu aktywowac? Wylaczenie silnika nie wystarcza. Nie ma przycisku (iCar2 ma). Trzeba wyjac i wlozyc do zlacza. Aha.. te 30 min sie liczy od nieuzywania interfejsu, nie od wylaczenia auta.
4. chyba slaby transfer. ForScanLite napisal ze spoznienie jest na poziomie 75ms (slow)
5. Dosc niewygodnie sie wyciaga ze zlacza.

Dalej pare uwag odnosnie ForScan Lite.
  1. Ten mimo ze dane odbiera w realtime (oferuje wykresy i odtwarzanie nagranego sygnalu, gdzie widac plynnosc), to podczas monitorowania real-time wskazowki aktualizuja swoja pozycje co 1sek. Mozliwe ze inne programy daja lepiej rade.
  2. Predkosc pokazuje jakby wg wzoru 0.1 * predkosc + 100, np. zamiast 20 km/h pokazuje 102, zamiast 40 - 104 etc
  3. Nie wiem czy tak musi byc, tak samo dziala wiekszy brat na PC. Ale monitorowac mozna tylko PIDy z jednego modulu w danej chwili.
W chwili obecnej jest to dobra alternatywa (dla laptopa z kablem) zeby przegladnac bledy i je skasowac. No dobra - popatrzylem na wartosci DPF Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Myslalem ze bede mogl iCar'a podlaczyc i zapomniec, ew podlaczyc sie z nim kiedy bede chcial bez wplywu na inne funkcje telefonu czy wygode uzytkowania ale chyba tak rozowo nie bedzie.

Jesli macie jakies uwagi, doswiadczenia, moze rozkminiliscie jak sie polaczyc programem Accurate to zapraszam do wymiany doswiadczen.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 25-11-2015 o 22:05
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2015, 11:11   #2
szczerba
ford::advanced

Imię: Bogdan
Model: MK5
Silnik: 2,0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: iCar3 WiFi - review

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
. ...Jest maly, ale nie wystarczajaco aby zamknac klapke zlacza diagnostycznego. Troche slabo bo jezdzic z otwarta nie jest wygodnie...
Gniazdo OBD jest wmontowane w obudowę za klapka na "klik". Ja u siebie gniazdo wyjąłem, i wpięty intrfejs BT wisi na przewodach razem z gniazdem.
Stary 26-11-2015, 11:18   #3
MaXyM

No jest to jakis sposob Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odnosnie uruchamiania uspionego interfejsu: na YT znalazlem video polskiego autorstwa, gdzie firma sie chwali ze jako jedyni sprzedaja iCar3, ktory sie wzbudza w momencie uruchomienia silnika (ze inne trzeba wyjac z gniazda). Ktos wie czy mozna przerobic interfejs we wlasnym zakresie aby osiagnac takie dzialanie (moze napiecie z innego pinu gniazda?)
Stary 28-11-2015, 15:16   #4
MaXyM

Znalazlem sposob na dostep do internetu przez GSM bedac podlaczonym do WiFi (przypadek dotyczy iPhone ale moze na andku bedzie podobnie).

Po podlaczeniu do urzadzenia, nalezy wejsc w ustawienia tego polaczenia Wifi, a nastepnie skopiowac/przepisac nastepujace wlasciwosci z zakladki DHCP (domyslna) do Statyczna: Adres IP, maska podsieci oraz Router
Uwaga: nie nalezy wpisywac tam danych z pola DNS.

W ten sposob telefon wie zeby nie uzywac tej sieci do internetu, wiec bedzie sie laczyl przez GSM
Stary 15-12-2015, 13:26   #5
andrewwwford
ford::amateur

Imię: Andrzej
Model: S-Max
Silnik: EB 2,0
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał szczerba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gniazdo OBD jest wmontowane w obudowę za klapka na "klik". Ja u siebie gniazdo wyjąłem, i wpięty intrfejs BT wisi na przewodach razem z gniazdem.
A gdzie konkretnie należy zwolnić "klik" żeby nic nie urwać?
Widzę w dolnej części jakąś szczelinę w sam raz na płaski wkrętak?

pozdrawiam
andrewwwford jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2015, 13:42   #6
MaXyM

Cytat:
Napisał MaXyM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odnosnie uruchamiania uspionego interfejsu: na YT znalazlem video polskiego autorstwa, gdzie firma sie chwali ze jako jedyni sprzedaja iCar3, ktory sie wzbudza w momencie uruchomienia silnika (ze inne trzeba wyjac z gniazda). Ktos wie czy mozna przerobic interfejs we wlasnym zakresie aby osiagnac takie dzialanie (moze napiecie z innego pinu gniazda?)
Odpowiem sam na jeden ze swoich poprzednich postow.
Okazuje sie ze VGate wyprodukowal faktycznie 2 wersje iCar'a3. Jedna ma auto wakeup, druga nie ma. Nie wiem czy zrobili to celowo, czy byl to blad konstrukcyjny poprawiony w kolejnym buildzie. W instrukcji ktora dostalem wraz z urzadzeniem jest informacja ze trzeba urzadzenie wyciagnac i wlozyc znowu do gniazda aby ponownie uruchomic. Wiec o takim zachowaniu wiedzieli.

Jesli chodzi o moja konkretna tranzakcje, to iC3 kupilem za 350Kc co daje ok 53 zl. To jest prawie 3x taniej niz niektore oferty na Allegro. Chinczyk po sprawdzeniu sytuacji u producenta zapewnil mi zwrot kasy. Byla jeszcze opcja ze mu odesle urzadzenie a on pokryje koszty tej przesylki. Po tym jednak, jak sie dowiedzial ze przesylka kosztuje tyle co urzadzenie postanowil mi IC3 podarowac (czyli wrocil kase ale nie chce chce abym mu egzemplarz wrocil). Musze przyznac ze komunikacja z tym sprzedawca od poczatku byla wzorowa.

I jeszcze par slow odnosnie szybkosci urzadzenia
W pierwszym poscie wspomnialem o braku plynosci zmian monitorowanych wartosci. Myslalem ze to wina samej aplikacji FORscan lite. Okazuje sie jednak ze wine za to ponosi opoznienie wprowadzane przez sam interfejs. W niektorych interfejsach mozna ten problem naprawic zmieniajac jeden z konfiguracyjnych parametrow. wiecej: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Niestety iCar3 ma zabronioniony dostep do administracyjnego menu.
Przy default ustawieniach FORscan raportuje spoznienie danych miedzy 65 a 75 (w moim przypadku) co wg autorow FORscan jest zlym wynikiem. Zgrubsza, dodajac 5 monitorowanych PIDow, dostajemy sie na czas odpowiedzi wiekszy niz 5*75 = 375. Im wiecej monitorowanych PIDow tym wieksze spoznienie.

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 15-12-2015 o 13:46
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2016, 23:56   #7
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Hey
Myślę nad zakupem czegoś w tym stylu do swojego mondka.

Nie wiem czy brać ten vgate czy po prostu elm327 pod wifi.

Czy używałeś jakiś appek na iosa do monitorowania takich wartości jak moment obrotowy, ciśnienie sprężania itd ?

Pozdrawiam
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2016, 00:06   #8
MaXyM

Chwile uzywalem w FORscan lite na iPhonie.
Ogolnie daje rade. Problem w tym ze ten iCar3 ma dosc duze opoznienie po Wifi. na forum FORscana jest opis jak to zmienic ale vgate zabezpieczyl dostep do panelu administracyjnego.

ponizej fragment maila od devsow FORscana:
Cytat:
70-75 ms is too much (20 ms considered to be good, 40 ms is acceptable). It should be counted that it is minimum response time, it means average one most likely higher and close to 80-90 ms. We recommend to check this article: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] and try to get access to control panel and try to reduce timeout. However, from experience, latest version of adapters closed the panel, so there is no confidence you will be able to do it.
The problem is that forscan requests every parameter, so in case of adapter delay of 80 ms and reading 10 parameters at once you will get refresh rate 10 * 80 ms = 800 ms (every pid will be refreshed once per 800 ms).
Czyli da sie ale im wiecej tym wieksze opoznienie a wlasciwie nie tyle opoznienie co mniejsza plynnosc pomiaru. Oczywiscie bedzie sie tak dzialo w przypadku kazdego interfejsu WiFi. Ale niektore maja mozliwosc zmniejszenia fabrycznego opoznienia.

W tym momencie zostal mi iCar3 ale nie polecalbym go nikomu w zwiazku z powyzej wymienionymi wadami. Ale moze komus to wystarczy.

Jeszcze jedna rzecz mi w tym wszystkim przeszkadza. te wifi adaptery daja mozliwosc podlaczenia sie bez hasla a zasieg maja niemaly. Ja wiem ze prawdopodobienstwo male, ale kazdy moze ci sie podlaczyc do auta (np. na skrzyzowaniu) i je uziemic.
Stary 16-02-2016, 19:22   #9
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Podłączałeś go może pod Forscan na pc ? udało się coś zmienić w aucie za pomocą tego vgate ?
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2016, 23:58   #10
dzeryae
ford::average

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCI 200 KM
Rocznik: 2013 MK4

Cytat:
Napisał szczerba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może komuś się przyda. Nie wiem czy to coś zmienia, ale ja mam Vgate3 na BT - taki [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
i po wpięciu w złącze diagnostycznie normalnie na klik zamykam tą plastikową osłonę i zupełnie nic nie widać. Pasażerowie są zdziwieni, widząc parametry na Tourque i nie wiedzą jak to możliwe. Polecam! Sprawa dotyczy polifta z 2013 r.
dzeryae jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania