![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-10-2007
Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
|
Witajcie,
sprawa dotyczy Focusa 2007r 1.6 TDCI 109KM w Forscan wyrzuca mi błędy: - P042F-21 - P0490-21 - P2458-21 wcześniej był jeszcze błąd niewypalonego DPF ale po przejeździe autostradą 100km zniknął. Przy kasowaniu powyższych błędów powracają po kilku minutach pracy silnika. EGR demontowałem i wyczyściłem - nie był jakoś bardzo brudny ale z oporem się przekręcał grzybek w prowadnicach. Po czyszczeniu i przesmarowaniu działa płynnie. Czyszczenie EGR było spowodowane błędem o jego zakleszczeniu. Po czyszczeniu pojawił się błąd P0490-21. Sprawdzę jeszcze dziś wtyczkę. Ma może ktoś opis pinów w EGR, który za co odpowiada? Przy okazji co oznacza ten błąd DPF? co z tym robić? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Po czyszczeniu EGR-a trzeba zrobić adaptacje - wykasować wartości wyuczone, bo może dalej siać błędami.
Ale P2458 jest z DPF-a, jakie masz ciśnienie różnicowe na wolnych obrotach a jakie na wysokich (około 2400). Możesz mieć też mało płynu i komputer nie może zrobić wypalania. Mariusz
Było Mondeo 1999 1.8TD, był C-Max 2007 1.6 TDCI, jest Fusion I, i Focus 2012 1.6 TDCI, o Merivie B nie wspomnę bo wstyd Ostatnio edytowane przez madamsz ; 04-07-2017 o 10:06 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
wykasowałem. Zastanawia mnie błąd z obwodem - możne coś nie kontaktuje? dziś jeszcze sprawdzę wtyczkę i kable. Również odczytam parametry pracy EGR w Forscan.
Jak był rozebrany to całym środkiem można było kręcić włącznie z tym prieścieniem w którym sa prowadnice lecz ustawić go można było tylko w jednym miejscu, żeby otwory na śruby spasowały. Chyba że przy tym coś było nie tak podczas składania i stąd problem? a co do błędu z DPF masz jakiś pomysł? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Focus 1,6 tdci; Fusion 1
Silnik: 1,6 ON; 1,4 Pb
Rocznik: 2012; 2004
|
Może być brak płynu w zbiorniczku. Ale EGR po każdym czyszczeniu, wymianie należy adaptować do samochodu. Musisz sprawdzić przewody czy coś nie jest luźne - chyba że w samym zaworze jest uszkodzenie to wtedy nic to nie da tylko wymiana.
Mariusz PS. w Forscanie jest PID do pomiaru ciśnienia różnicowego - sprawdź jak ci podaje komputer
Było Mondeo 1999 1.8TD, był C-Max 2007 1.6 TDCI, jest Fusion I, i Focus 2012 1.6 TDCI, o Merivie B nie wspomnę bo wstyd Ostatnio edytowane przez madamsz ; 04-07-2017 o 13:55 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
ok, sprawdzę i dam znać.
co do płynu do filtra to chyba byłby komunikat o jego braku lub niskiej ilości? Tak jak wcześniej pisałem był również błąd o nie wypaleniu filtra ale po dłuższej trasie sam zniknął. Masz gdzieś opis adaptacji EGR? w Forscan mam tylko czyszczenie wartości EGR nie ma opcji adaptacji. i jeszcze pytanie o widełki silniczka - na forum Peugota wyczytałem, że jak się je przekręci do oporu i puści to same wracają do pierwotnego położenia, prawda to? bo jak dobrze kojarzę to u mnie stoją one sztywno w pozycji którą ustawię choć dla pewności muszę to jeszcze zweryfikować. Chyba znalazłem problem: po demontażu wieczna od silniczka EGR mocno skorodowana elektronika. Będę miał dziś jeszcze uzywke na podmiane to sprawdzę czy błędy znikną. Czy błąd związany z częstotliwością DPF mógł być powiązany z niedziałający zaworem EGR? Ostatnio edytowane przez bolek-tarnow ; 04-07-2017 o 19:36 Powód: Uzupełnienie informacji |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bartłomiej
Model: Focus III
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011
|
Panowie podpinam sie do tematu. Jak wykonać Adaptacje zaworu EGR ? Dzisiaj wymieniłem u siebie EGR wszystko niby ok, ale skoro mówicie o adaptacji to należało by to zrobić ....
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Potwierdzam powyższe - wymiana EGR rozwiązała problem, wszystkie błędy zniknęły. Po teście drogowym również brak błędów włącznie z tym dotyczącym DPF
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-12-2012
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi 90KM
Rocznik: 2005
|
Również dostaję błędy p0490 i p042f. Jest sens w ogóle czyścić, czy mogła się już posypać elektronika i tylko wymiana? Moc jest, nie kopci, problemów z jazdą brak poza MIL.
|
|
|
|