Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-09-2018, 20:15   #1
pawelczi
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Mk1 3d
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2000
Domyślnie 1.8 TDDi poci się wtrysk

Witam, kolejny problem z focusem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wakacje, trasa 500km, powrót. Nie oszczędzałem auta na całej trasie, ale jechałem krajowkami caly czas. Na A1 pozwoliłem mu jechać tyle, ile szedł na 1/4 gazu, czyli właściwie do końca. Po 40min zjechałem dolac płynu do spryskiwaczy, no i moim oczom ukazał się zapocony wtrysk numer 1 od lewej.
Wczesniej się nie pocił, rzadko też przekraczałem 3100rpm, na autostradzie raczej niżej niż 4 nie schodził. Zauważyłem też, że srubunek tego wtrysku jest "nowy", tzn brak oznak utlenienia, reszta sucha i "biała".
Brać się za to, czy znowu mechanik? Dopiero co włożyłem 1.5k w hamulce, więc wolałbym sam podziałać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do mocy, zauważyłem, że jadąc prosto miewał humorki, raz 170 i ani kilometra więcej, a raz 200 i szedł dalej, mimo poziomej nawierzchni.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

pawelczi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2018, 22:12   #2
ministerq
ford::professional

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
Domyślnie Odp: 1.8 TDDi poci się wtrysk

Sprawdź rurki przelewowe, i dokręcenie nakrętki przewodu stalowego.
Stary 17-09-2018, 06:19   #3
pawelczi

Cytat:
Napisał ministerq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdź rurki przelewowe, i dokręcenie nakrętki przewodu stalowego.
Mogę śmiało dokręcać, czy muszę drugim kluczem złapać sam wtrysk, żeby go nie ukręcić?

Stary 17-09-2018, 10:04   #4
ministerq
ford::professional

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010

Możesz dokręcać, ale nie używaj do tego metrowej przedłużki - zrób to z czuciem.
Generalnie jednak jak tam się coś sączy, to albo przelewy, albo uszkodzony przewód stalowy. Nakrętki generalnie rzadko się odkręcają, ale można oczywiście to sprawdzić.
Stary 18-09-2018, 19:34   #5
pawelczi

Cytat:
Napisał ministerq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możesz dokręcać, ale nie używaj do tego metrowej przedłużki - zrób to z czuciem.
Generalnie jednak jak tam się coś sączy, to albo przelewy, albo uszkodzony przewód stalowy. Nakrętki generalnie rzadko się odkręcają, ale można oczywiście to sprawdzić.
Uzywajac 15cm Szweda dokrecilem nakrętkę o 1/8 obrotu ( taki najtańszy, pordzewiały). Wężyki przelewowe (czy jak one się tam dwa) wyglądają ok, trzymają się twardo, nie idzie odczepić. Jak dalej będzie cieklo, za rada, zakupie uszczelkę miedziana i wymienię. Wyciek jest bardzo mały, pojawił się dopiero po dłuższej jeździe z pedałem w podłodze, intuicja mi mówi, że przewód jest cały.
Zaniepokoił mnie też dźwięk jaki dochodził z rozrządu przez ok. 30sekund po rozruchu silnika stojącego przez dobę bez ruchu - jakby skrzypienie? Rozrząd wymieniany ok 60kkm temu.

Odpowiedz

Zasady postowania