![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-05-2010
Model: Ford Focus mk 3
Silnik: 1.6 ecoboost
Rocznik: 2012
|
Witam Was bardzo serdecznie :-) Do tej pory biernie przeklikiwałem się przez forum, ale chciałbym prosić o pomoc.
Mam focusa mk2 2.0 TDCi z 2005 roku i, niestety, padła mi turbina. Jak ją wymontować? Dostęp do niej jest mocno utrudniony, większość śrub ledwo widać (albo nie widać wcale). Które elementy i w jakiej kolejności odkręcać, żeby było najprościej? Poniżej turbiny biegnie jakaś rurka, jestem prawie pewny, że z układu chłodzenia, czy ją też trzeba zdemontować, a tym samym czy trzeba spuścić wodę? Jakbyście mogli podrzucić jakieś rysunki (np. zbliżone do tych: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), tutorial, instrukcje, cokolwiek :-) będę bardzo wdzięczny :-) pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc stasiu_2000 Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 10-08-2018 o 14:15 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dominik
Model: Focus MK4 ST
Silnik: 2.3 ecoboost 280
Rocznik: 2019.75
|
wyjęcie turbo w tym konkretnym aucie, to zajęcie dla spra2wnych mechaników, jest tam tak mało miejsca że raczej doradzam wyjcąć cały silnik, no ale jak cchesz sie uprzeć to prosze, nadniemie że trzeba wyjąc katalizator, odpiąć i wymontować egra, oraz cały układ dolotowy, niektórzy mechanicy nawet wymontowują dolotowy kolektor, ale jak chcesz, ja odradzam bo jest tam naprawde mało miejsca na wszelkiego rodzaju operacje, i łatwo można coś spartaczyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
instrukcja serwisowa forda [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] radze sciągnąc i zapisac na kompie bo usuwają pajace z tego serwera aja nie mam innego :] |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za serwisówkę, bez niej bym nie dał rady. Nawet z nią to był cały dzień cieżkich walk.
Katalizator został na miejscu (tylko odpięty), egr nie ruszany. Faktycznie wyjęcie silnika ułatwiłoby życie, ale wystarcza to co sugeruje ford, czyli odpiąć łapy i przesunąć go do przodu. Teraz pozostaje tylko poczekać na pensję i znaleźć jakiś zakład naprawiający turbiny, potem już ,,tylko'' wszystko poskładać. Wszystkim ,,amatorom'' którzy chcieliby samodzielnie w tym silniku wydłubywać turbinę mocno to odradzam, jest to dużo roboty. Lepiej niech to zrobi ktoś, kto to robi na codzień. Jeszcze raz dzięki za serwisówkę, a czy mógłbyś podpowiedzieć jakie elementy (uszczelki?) trzeba przy okazji wymienić? pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dominik
Model: Focus MK4 ST
Silnik: 2.3 ecoboost 280
Rocznik: 2019.75
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] wesug sprzedajacego nowa, nie regenerowana, nie uzywana, może ci sie przyda. Garetta VNT raczej bym nie regenerował, bo słyszałem że jest lipa potem z nimi, jednym ddziała długo innym pada za chwile, ford chce za "odnawianą" 2900 a za nowa 4700 wiec kosmos. pozatym dlaczego ci padła, zatarła sie? połamała? nie pompuje? najpierw znajdx przyczeyne aby nowa sie nie zatarła, pozatym pamietaj aby zalać turbo olejem jak założysz. i bardzoo wazna sprawa wymień sitko w śrubie w przewodzie olejowym. msz lioste do wymiany przy turbo z oryginalnymi numerami 1307340 Uszczelka 1336616 Filtr 1234909 Uszczelka 1337176 Uszczelnienie 6186267 Nakrętka Sześciokątna - Kołnierzowa Nakrętka, M8 sztukowo podzadza ci w aso jak pojdziesz i powiesz ze wymieniasz turbo i chcesz to wszytko co musisz pozatym wymienić, powinni ci dać a ceny tych "akcesorii" sa bardzo małe wiec nie zbankrutujesz a będziesz miał "zgodnie z technologią forda" w razie czego moge ci przygotować wydrók z ecata z wszystkimi numerami czesci jakie trzeba wymienic, ale moim zdaniem filtr jest najważniejszy! [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] elementy zielone do wymiany powodzenia i daj znać jak sprawa sie zakończyla ;Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez xqs ; 29-05-2010 o 21:47 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dobrzy ludzie, jak widać osiem lat to max ile turbina w focusie wytrzymuje ;-)
Moglibyście jeszcze raz podrzucić serwisówkę? pozrówki, sw. Bump: Dobrzy ludzie, jak widać osiem lat to max ile turbina w focusie wytrzymuje ;-) Moglibyście jeszcze raz podrzucić serwisówkę? pozrówki, sw. |
|
|
|