![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012
|
Witam,
Przyszedł czas na wymianę dwumasy. Przebieg 280.000. Jako, że przebieg jest dosyć duży zamierzam wymienić cały komplet: koło i sprzęgło. Wybór padł na zestaw firmy LUK. Mam jednak dylemat czy przy okazji, niezależnie od stanu (nie ma żadnych wycieków) wymienić uszczelniacz wału korbowego (tył, czyli od strony skrzyni). Znam różne opinie mechaników. Uszczelniacz nie należy do najtańszych. Np. w Intercarsie zamiennik to koszt rzędu 145-160 zł. Jeśli tak, to której firmy byście polecili ? Do wyboru jest Erling, Payen. Jaka jest Wasza opinia w tej sprawie ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Oczywiście wymienić, na taki aby po roku nie ciekł. Stary uszczelniacz nawet jak jeszcze nie cieknie, to pod wpływem temperatury już sie zrobił twardy, i jak się już zaczną w silniku przedmuchy, to nie wytrzyma cisnienia, i będzie przepuszczał olej.
Sprawdzić dokładnie bieżnię na wale korbowym, w miejscu gdzie stary uszczelniacz miał styk z uszczelniaczem. Jak jest zauważalne wyrobienie, to mechanicy mają swoje sposoby aby założyć nowy uszczelniacz w taki sposób, aby pracował w innym miejscu. Ostatnio edytowane przez salom ; 24-04-2014 o 09:47 |
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Bierut
Model: Galaxy MK2/3
Silnik: 2.0 TDCi 163 KM Powershift
Rocznik: 2012
|
Dzięki, zamówiłem uszczelniacz Elring.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-10-2007
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 145KM
Rocznik: 2008
|
odswieze,
przy przebiegu 260k, mechanik stwierdzil u mnie wymiane uszczelniacza walu korbowego, przod i tyl, oraz uszczelki pod pokrywa silnika, ceny za czesci sprawdzilem, sa w miare spoko, ale czy wymiana walu korbowego z tyl w cenie ~340zl to nie za duza kwota!? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Koszty w normie, ale czy naprawde trzeba to wymieniac, bo nie wpływa to na żadne parametry silnika, tylko na zostawianie plam oleju na chodniku.
Trzeba wpierw wymyć dokładnie silnik z góry i od spodu, i obserwować jak dużo pojawia sie tego oleju. |
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-10-2007
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 145KM
Rocznik: 2008
|
ale twierdzisz, ze w ogole nie warto walu korbowego robic, ani pokrywy zaworow? czy tylko masz na mysli koniec walu korbowego za te ~340 zeby sobie odpuscic!?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Jeśli nie cieknie to nie ruszaj.
Tapnięte z Szajsunga MkIV
|
|
|
#8 |
|
|
Cieknący olej, z uszczelniaczy wału korbowego, oraz spod pokrywy zaworów, to nie tylko zuzyte uszczelniacze, oraz zgnieciona i stwardniała uszczelka pod pokrywą zaworów.
Główna przyczyna, że tam pojawia sie olej, są przedmuchy w silniku do skrzyni korbowej z powodu znacznego przebiegu, oraz zaawansowanego wieku pojazdu. Wymiana uszczelniaczy, to tylko półśrodki, bo po wymianie niedługo pojawi sie olej z powrotem, wydana kasa niepotrzebnie. Tylko prawidłowo wykonany kapitalny remont silnika, usunie na wiele lat i tysiecy kilometrów wyciekanie oleju przez wszelkie uszczelniacze. |
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wojtek
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 16V 110 KM
Rocznik: 2002
|
Czy przy wymianie uszczelniacza trzeba ściągać miskę olejowa. Chodzi mi o tylko uszcelniacz
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Roman
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2013
|
Z Erlinga nie jestem zadowolony.Zamowilem z Viktor Reinz ten mial taka jak powinna byc tuleja wprowadzajaca zimeryng na wal .Erlin mial ale tej nie dalo sie nasunac na wal. To samo Corteco.Reinz ma tuleje ktora wchodzi na wal.Wlasnie wymienilem sobie dwumase i sprzeglo.
|
|