![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dawid
Model: Focus MK3 ST
Silnik: 2.0
Rocznik: 2012
|
Hejka. Jesteśmy w trakcie dozbrajania mondka ale do rzeczy. UCDS i Forscan wywalały błędy od czujnika odległości chociaż fabrycznie jego nie miał, więc postanowiłem posprawdzać moduły. W trakcie sprawdzania UCDS poinformowal mnie, że jest dostępna aktualizacja dla IPC , SCCM, ACM i innych modułów więc takową mu sprezentowałem. Po aktualizacji IPC licznik się zwiesił, BCM wyświetla brak komunikacji z tablicą.
IPC Part nr. GS7T-10849-AGA Current ver. GS7T-14C026-AEB Updt. ver. GS7T-14C026-AEC IDS Calibr. level : GS7T-10849-AGC Calibr level jest zmienny czyli są 3 opcje do wyboru - AGA, AGC i AGB Aktualizacja poszła na AGB, po 30min się skończyła a po zakończeniu licznik umarł, wskazówka od poziomu paliwa została w miejscu gdzie była na włączeniu, reszta leży. Samochód odpala ale licznik się nie załącza. Odtworzyłem save, ustawiłem calibration lvl tam gdzie pokazuje, że nie trzeba aktualizacji czyli AGB bo jest aktualna, wgrałem to co było przed update lecz licznik nadal beton. Czyżbym musiał wgrywać stare wersje oprogramowania dla SCCM, ACM, DDM, PDM, PCM? ABSu nie ruszałem Pomocy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez ezior222 ; 06-09-2018 o 17:17 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Miałem podobną sytuację tyle że w focusie mk3, po aktualizacji licznik przestał pracować i wywalił błąd u3000, zrobiłem reprograming ale bez efektów.
U mnie skończyło sie wysłaniem licznika do kolegi z forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Złota rada, nie dotykaj się do aktualizacji IPC i ABS, zostawmy to programistom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
UCDS czy klon?
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
|
Cytat:
Licznik pewnie da się postawić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no czym robiłeś to ? klonem ?
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dobra rypać ten licznik, wsadze conversa. Pytanie jaki przebieg był Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ori UCDS od ruskich niebieski z licencja.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FCP member
![]() Imię: Krzysiek
Model: kuga
Silnik: 2.0 TDCI 140>163
Rocznik: 2010
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Teoretycznie przebieg powinien być w BCM, tak jak to ma miejsce w focusie mk3. IPC nie odpowiada, jutro postaram się wejść w wykresy i zczytać przebieg.
Na marginesie - aktywacja parktronic * dołożone PDC przód i tył ( nie było ale instalacja była) Aktywacja w BCM z poziomu UCDS? Forscan nie widzi opcji PDC, UCDS widzi park assista tylko w PCM , w bcm nje chodź mogę się mylić i tego nie widzę, możliwe że okrojony BCM? Zakładać drugiego z pelnymi pinami? Obecnym nie mam pinów na jednej wtyczce. Druga sprawa to FDL . Lampy wsadzone, brak pod deską wtyki na HCM - trza z drugiej instalacji ( mam od keylessa a mondek jest na kluczyk wiec nie ma opcji z wymianą całej) się wlutować, tak? Dodatkowo musi być jeszcze przełącznik z automatem bez regulacji ( jak xenon) i kamera w lusterku? Rozumiem że instalacje na dach również muszę wymieniać? Co jeszcze potrzebuje oprócz konfiguracji ( no chyba że jak wsadze BCM od mondka gdzie były FDL to nie będę musiał AS Built rović (( mój ucds nie widzi mondeo 5 w As Built ) |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
|
Po zmianie licznika, zapisaniu konfiguracji BCM do IPC w pidach BCM widnieje przebieg taki jak na nowym liczniku, nie wiem co bedzie bez zapisu do IPC. Przebieg w PCM nigdy nie jest dokładny i przeważnie jest mniejszy niż w rzeczywistosci.
Nie wiem na jakiej zasadzie liczony jest przebieg w sterowniku silnika forda ale dla przykładu VCDS od vaga przelicza przebieg na podstawie spalonego paliwa i jest to wyraźnie zaznaczone że przebieg moze sie rożnić o 10% wzgledem licznika. Bardzo prawdopodobne że w fordzie jest tak samo. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
|
Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
|
To wartości przy kodowaniu lamp gdzie zmieniacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|