![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: focus
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2006
|
Witam wszystkich mam taki temat Focus 2006r 2.0 tdci 136 km po podłączeniu kompa nie zgłasza żadnych błędów ale jak się wejdzie w diagnozę to czujnik powietrza doladujacego pokazuje mi -25C i zaczyna robić się problem ponieważ autko pali 7.4 litra przy spokojnej jeździe, byłem dzisiaj u znajomego mechanika i od niego z auta podmienilem na próbę czujnik : przepływomierz powietrza , czujnik ciśnienia doładowania i ten co jest pod nim na dole w kolektorze ( rozdzielaczu ) i dalej dupa czytałem podobny post na forum i pisali różne rzeczy że między innymi jest jeszcze czujnik który może być od dołu silnika w chłodnicy intercoolera albo w obudowie filtra powietrza od dołu ale tam nic nie ma czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły
Ostatnio edytowane przez chrzan3k ; 05-11-2018 o 19:35 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 25-08-2018
Model: Ford Fokus MK22.0
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Mam to samo, ten sam silnik. Poradziłeś sobie?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Rafał
Model: focus
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2006
|
Tak poradziłem sobie podmienilem wszystkie czujniki z drugiego auta sprawdziłem wiązka do sterownika i co się okazało pojechałem do znajomego elektryka i podlaczylem go jeszcze pod trzeci komputer i okazało się że parametry wszystkich czujników są bardzo dobre i wszystko działa poprawnie , ten mój znajomy podpowiedział mi że Ford jest bardzo specyficznym autem i nie lubi niektórych programów diagnostycznych inaczej polaczysz się ale nie będziesz widział wszystkich parametrów i Tak było w moim przypadku ale do tego dowiedziałem się że dwa wtryski mieszczą się w normie ale mogę mieć spalanie 1litr większe na 100 km i to by się zgadzało do tego jak rozkrecilem kolektor ssacy tam gdzie są te klapy to jedna jest cały czas otwarta i to też ma wpływ na spalanie pozdro
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Wczoraj sprawdzałem u siebie ForScan-em temperaturę powietrza doładowanego i u mnie była w granicach 27- 30 °C , więc miałem pisać że u ciebie coś nie tak z pomiarem
Właśnie masz już odpowiedź , że to wina programu a nie czujnika |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Phi, 7,4 litra. Mi przy spokojnej jeździe po mieście pali 12,5 , pół silnika nowe, dwa lata walcze, nikt nie potrafi tego ogarnąć.
|
|
|
|