![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Damian
Model: Ford Focus C MAX GIHA
Silnik: 1.8 benz
Rocznik: 2005
|
Wiec mam forda c maxa 1.8 benzyna 96tys przebieg kupiłem tydzien temu śmigałem ok obroty były równe czasem jedynie dłużej kręcił ale po dodaniu gazu palił ... i nie gałs
Dzis zrobiłem serwis....Filtry świece klocki olej ... odpalił za pierwszym razem ładnie ... ujechałem troszkę i zaczęło się ... dojeżdżam do świateł na sprzęgle i gaśnie próbuje odpalić kręci kręci nic dopiero po dodaniu gazu odpala .... Falują obroty na 700-900-800 nie mam pojęcia co jest komputer nic nie wykrywa świece ok, cewki ok... mam 22 lata to pierwszy ford jestem laikiem co to może być :/... POMOCY Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Myślę że poprzedni właściciel bardzo dobrze przygotował padalca do sprzedania, jeżdził byś jeszcze trochę bez problemów, ale przegląd w serwisie coś zaszkodził, zrobili jak powinno być i chodzić nie chce. A może wymieniałeś olej w silniku ??
|
|
|
|
#3 |
|
|
Tak wymieniałem zalali pełny syntetyk .... ps mam 3 miesiące gwarancji na samochód no ale nie chciał bym go oddawać a kupowałem z komisu
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Cytat:
Przecież autor tematu napisał w pierwszym swoim poście , że wymieniał olej... Twoje teorie zaczynają mnie rozśmieszać... Tylko wzorem swoich wielu poprzednich postów nie radź koledze , aby sprawdzał kompresję w silniku... Salom jak masz pisać na Forum , tylko po to aby coś pisać - to lepiej będzie jak przestaniesz pisać i snuć jakieś dziwne teorie spiskowe. Dużą część Twoich postów usunąłem jako wybitny spam i kompletnie oderwany od rzeczywistości. Nie siej na Forum spamu , bo mi się nie chce sprzątać po Tobie śmieci. Więcej sprzątać nie będę. Pozdrawiam Wojtek Pozdrawiam Wojtek
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 10-01-2013 o 20:06 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
No to miał ktoś podobny problem odpiszcie ... słyszałem że może to byc 1-Silniczek krokowy, przpływka
2- Filtr paliwa (ale mechanik na serwisie nie wymienił bo powiedział ze "jest na stałe w baku" czy coś... 3- Przeczyścić pedał gazu Nie wiem co myślec .. i od czego zacząć |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
![]() Zarejestrowany: 05-04-2011
Model: c-max
Silnik: 1.8
Rocznik: 2004
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Imię: Mieczysław
Model: Ford Focus C-Max/Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
BNAKRK musiałeś przy pracach przeglądowych rozszczelnić jakiś przewodzik gumowy podciśnienia. Miałem tak kiedyś w Zafirce 1,8-16V benzyna. Gdzieś przez nieuwagę spadł przewód podciśnieniowy przy przepustnicy (na kolektorze dolotowym) i autko głupiało. Po sprawdzeniu i ponownym nałożeniu - było OK.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dzięki za rady ... dziś pochodził rano na zimnym w miarę dobrze jak się rozgrzał znowu to samo szarpie faluje żadko bo żadko ale gaśnie ... ... no i przy odpalaniu co ważne prawie ZAWSZE MUSZE POMPOWAĆ GAZEM podczas odpalania bo inaczej nie zaskakuje ......
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-12-2009
Model: C-max
Silnik: 1,6 EcoBoost 182
Rocznik: 11
|
Kolego...
Znanym problemem falujących obrotów w tym silniku jest zabrudzona przepustnica... Tutaj nie ma silnika krokowego i wolne obroty komputer sam reguluje ustawieniem przepustnicy... nie dochodzi do niej bezpośrednio też żadne podciśnienie Jeżeli masz trochę zacięcia mechanicznego to bez problemu czyszczenie możesz wykonać sam... przepustnicę masz po prawej na wierzchu z samego przodu... odpinasz dolot od filtra i wiązkę elektryczną i odkręcasz samą przepustnicę... dokładnie ją przeczyść w środku z nalotu i zamontuj... przez pewien czas obroty będą niestabilne ale reguluje się samo... przepustnica w stanie spoczynku jest lekko otwarta. zamyka się po włączeniu zapłonu.. możesz sprawdzić czy to działa prawidłowo korzystając z pomocy drugiej osoby (nawet nie trzeba włączać silnika). oczywiście może to być też coś zupełnie innego ale objawy wskazują na to (poczytaj uważnie forum). powodzenia... taka konfiguracja silnika i modelu jest całkiem fajna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
[QUOTE=tomtomasz;1937183]Kolego...
Znanym problemem falujących obrotów w tym silniku jest zabrudzona przepustnica... Tutaj nie ma silnika krokowego i wolne obroty komputer sam reguluje ustawieniem przepustnicy... nie dochodzi do niej bezpośrednio też żadne podciśnienie Jeżeli masz trochę zacięcia mechanicznego to bez problemu czyszczenie możesz wykonać sam... przepustnicę masz po prawej na wierzchu z samego przodu... odpinasz dolot od filtra i wiązkę elektryczną i odkręcasz samą przepustnicę... dokładnie ją przeczyść w środku z nalotu i zamontuj... przez pewien czas obroty będą niestabilne ale reguluje się samo... przepustnica w stanie spoczynku jest lekko otwarta. zamyka się po włączeniu zapłonu.. możesz sprawdzić czy to działa prawidłowo korzystając z pomocy drugiej osoby (nawet nie trzeba włączać silnika). oczywiście może to być też coś zupełnie innego ale objawy wskazują na to (poczytaj uważnie forum). powodzenia... taka konfiguracja silnika i modelu jest całkiem fajna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.[/QUOTE Całkiem możliwe ale dziś o dziwo nagle jak prawie ręką odjoł zaczoł chodzić cały dzień bez zarzutu odczuwam delikatną wibracje w pojeździe jak i na obrotomierzu .. wieczorkiem zostawiłem autko powróciłem po 3h odpalam i znowu kręci kreći i bez "pompowania" pedału gazu nie odpali .... w wtorek oddaje auto do mechanika jak uda się naprawić napisze co to było Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzięki wszystkim za pomoc i trzymajcie kciuki bo bardzo jestem zadowolony z autka i chce by smigało elegancko |
|
|
|