![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Imię: Olek
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
|
![]()
Cześć,
Focus 2015 rok, 1.5 TDCI 120 KM, codziennie pokonujący trasę do pracy, 4km po mieście i 16 km po ekspresówce max 120-130kmh. Spalanie w okolicach 7L / 100KM z tankowania, nie z licznika. Czy to wg Was normalne ? Bo czytam że powinno być dużo niżej. Ew. podpowiedzcie proszę co sprawdzić w 1 kolejności. Pozdrawiam, olekte |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::professional
![]() Imię: Rafał
Model: ford focus 3 i pół
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2017
|
![]()
Spalanie zdecydowanie za duże, przy takiej jeździe 5.5 to max. Wszystko kwestią sposobu jazdy. Jedni cisną pedałem gazu do podłogi, inni stosują ecodriving. Sprawdziłbym na początek układ jezdny z hamulcami na czele, później szukałbym problemu w układzie zasilania.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
W sumie żona jeździ tym autem, ale uczulałem żeby dotykała gazu delikatnie ;-)
Hamulce niedawno wymieniane, opory toczenia ok. Zasilanie ... Na początek wymiana filtra paliwa ? Czy Forscane1m można w tym silniku podejrzeć korekty wtrysków ? Czujnik temp paliwa / silnika ? Na zegarach wyglada ok, musze zerknac w Forscana. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dorzucam trochę parametrów z ForScana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez olekte ; 16-10-2024 o 21:43 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::professional
![]() Imię: Rafał
Model: ford focus 3 i pół
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2017
|
![]()
Nie wiem, może niech się wypowiedzą znawcy odczytów z ForScan ale pewne wartości wyświetlane na pierwszym zdjęciu mocno odbiegają od normy co na zdrowy rozsądek może wywołać spalanie na w/w poziomie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
|
![]() Cytat:
A jakaś odpowiedź w sprawie ? Czy tylko uszczypliwe uwagi ? BTW, te temperatury -40 to uwalony jakiś czujnik czy Forscan widzi za dużo pidów a takiego czujnika brak ? Błędów nie ma. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
|
![]() Cytat:
Czy któryś z kolegów ma schemat i wie ile czujników w 1.5 TDCI ma być ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
|
![]()
Małżonka wie że jest 6 bieg? Pytam bo znam przypadki że kobiety nie wiedziały.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 27-07-2008
Model: Ford Focus Kombi Mk4 Titanium X
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM MHev
Rocznik: 2024
|
![]()
Zdecydowanie pali za dużo, miałem Focusa z tym silnikiem kombi 9 lat i mi na trasie brał 5litrów z groszami, częst załadowany i szybkość 130-140. W mieście kródkie odcinki silnik nawet się nie rozgrzewał, w zimie żona na zakupach ja go nawet nie gasiłem to brał ok.6,2- 6,5.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
|
![]() Cytat:
Faktycznie zastanawiające jest w DPF_INP ciśnienie 650.1 kPa na biegu jałowym, jak dodam gazu to spada do 0.1 - 0.5, podczas jazdy też nisko, ale czasem się ta wartość 655.1 pojawia. Róznice ciśnień podczas jazdy też z 0.00 wskazują 0,3 do 3.0 jakoś - tu raczej poprawnie. Czujnik wali w kulki czy tak może być ? Ostatnio edytowane przez olekte ; 17-10-2024 o 17:22 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
|