![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-06-2008
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2007
|
Witam.
Mam do wymiany z moim focusie maglownice ponieważ mocno mi stuka.Chce sie podjąć samodzielnie wyjęcia, aby oddać fachowcowi do regenaracji.Trzeba opuszczać całe zawieszenie?Czy ktoś miał okazje wymontowywać ją sam?Prosiłbym o jakieś wskazówki,ewentualną instrukcje. Ostatnio edytowane przez SRS ; 02-09-2015 o 16:47 Powód: Jak wymontować maglownice focus 2 ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: Ford Focus mk2 FL, 5d
Silnik: 1.6 SIGMA Ti-VCT 115KM
Rocznik: 2008
|
Możesz dokładniej opisać jakie były objawy?
Jak zdiagnozowałeś że to maglownica pada ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Bartek
Model: Ford Focus MK2 kombi
Silnik: 1.8 TDCI 115KM
|
Witam
Miałem niedawno regenerowaną maglownicę. Sam tego nie robiłem ale pytałem po robocie mechanika jak poszedł demontaż. Generalnie luzował cały dół (sanki), żeby mieć lepszy dostęp. U mnie objawy były takie, że na włączonym silniku, przy krótkich ruchach kierownicą lewo prawo słychać było wyraźne stuki, a do tego przy skręcaniu w prawo i wjechaniu na nierówności (np. na kamienie) strasznie łomotało. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Ja też mam takie obiawy jak napisałeś.A jak się sprawuje maglownica po regeneracji??Jak dawno ją naprawiałeś?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Focus MK3 kombi
Silnik: 1,6 TDCI 115PS
Rocznik: 2012
|
Witam
Ja wyjmowałem w zeszłym roku (co prawda w mojej MK1 ale może pomogę) przy okazji wymiany zawieszenia wiec niby miało byś łatwiej bo bez wahaczy, końcówek drążków kierowniczych i łączników stabilizatora. Zacząłem od przewodów pompa - magiel. Aby je dołączyć od magla odkręca się płytkę (jedna śrubka) która dociska je do magla i wyciągamy przewody (Uwaga zejdzie płyn). Sam magiel jest przykręcony do sanek od góry i trzyma się na 2 śrubach kilka godzin i wiele kombinowania (to od koła to od góry, dorabianie przedłużek i przegubów do grzechotki) ale udało się odkręcić. Później śrubka w aucie pod kierownicą i można wyjmować. Tutaj zaczynają się schody. Pomimo wielu wysiłków nie udało się wyjąć. Decyzja o odkręceniu sanek. 6 śrub i sanki opuszczone. Żałuję że od razu tak nie postąpiłem ale jak się człowiek naczyta że się da bez tego to próbuje. Kilka minut i wszystko jest jak na dłoni do odkręcenia i wyjęcia. Ostatnio edytowane przez OverCrash ; 03-09-2015 o 20:41 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dzięki kolego za podpowiedź, bo z tego co się orientuje to mocowanie maglownicy jest podobne jak w pierwszej generacji.Regenerowałeś maglownice?Jak tak to napisz jak się sprawuje i jakie obiawy miałeś.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Focus MK3 kombi
Silnik: 1,6 TDCI 115PS
Rocznik: 2012
|
Co do objawów to delikatnie ubywało mi płynu od wspomagania. Jeden mechanik jak oglądał moje auto od spodu stwierdził że magiel się poci wiec muszę w niedługim czasie przygotować się na większy wydatek. Co do stuków nie powiem bo nie wiem co stukało mocniej. Moją fokę kupiłem z zawieszeniem do zrobienia wiec stuki były od początku.
Za regenerację dałem 500 zł (wołali tysiaka gdyby to oni zdejmowali i montowali magiel) Do regeneracji dajesz bez drążków kierowniczych. Trzeba uważać przy ich odkręcaniu. Zalecany jest specjalny klucz z podparciem w 3 miejscach żeby nie uszkodzić przegubu kulowego. Aby nie stracić gwarancji przy montażu dajesz nowy płyn, końcówki, osłony gumowe. Pamiętaj o odpowietrzeniu układu. Po złożeniu wszystkiego do kupy bardzo przyjemna jazda tym bardziej że wkładasz w to własne ręce i umiejętności. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dzięki za odpowiedź.Planuje w sobote zabrać się za demontaż.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
regeneracja kosztuje 500 zł a kompletna usluga 1000 zl wraz z nowym
plynem koncowkami osłonami drążkami zbieznoscia wolalbym dac 1000 zl i odebrać auto za 2 dni powaznie |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Wymontowałem maglownice dzisiaj z pomocą ojca i jego pracownika.Zajęło nam to jakieś 40 minut.Zawiozłem do regeneracji i koszt całości wyniesie jakieś 850zł ponieważ musi wysłać ja do Krakowa na hamownie.
|
|
|
|