![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: C- max grand
Silnik: 1.5 ecoboost 150km R4 DXA
Rocznik: 2017
|
Witam,
Na samym początku wspomnę że nie znalazłem dokładnej odpowiedzi na moje pytanie, a szukałem dokładnie dlatego proszę o pomoc w sprawie rozwikłania tematu który nie daje mi spokoju odkąd zakupiłem swojego focusa, mianowicie podczas ruszania zwłaszcza pod wzniesienie z niższych obrotów słyszę głośny pisk, zauważyłem może coś głupiego lecz prawdziwego że kiedy pada deszcz na polu lub jest wilgotno ten pisk nie występuje albo występuje i jest cichszy, jeżeli na polu jest sucho przez dłuższy czas to ten pisk jest głośniejszy, jeżeli ktoś z klubowiczów wie co jest powodem 100 % tego pisku to bardzo proszę o odpowiedz i ewentualną poradę w naprawie wyżej wymienionej sytuacji |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
U ciebie odwrotnie jak u wszystkich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zazwyczaj piszczy pasek osprzetu jak jest mokro, może to też on?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2015
|
Tak na 100% Ci nie odpowiem czy to jest przyczyną ale może trochę nakieruje. Mam taki sam objaw. Przeszukałem Internet wzdłuż i wszerz. Najczęściej trafiałem na odpowiedzi, że jest to albo sprzęgło a już na pewno dwumasa. No i ciężko mi było w to uwierzyć, ponieważ według pierwszego właściciela mojego Focusa, pisk ten był od zakupu a ASO nie znalazło odpowiedzi. Poza tym mam przejechane 105 tys więc dlatego skłaniałem się, że przyczyną musi być coś innego (chociaż dwumasy do końca nie wykluczałem).
Nie jestem mechanikiem dlatego proszę mieć poprawkę na to, że mogę nie być precyzyjny w fachowym języku. Do rzeczy: Gdzieś na forum Hondy znalazłem podpowiedź. Otóż przyczyną takiego pisku może być wałek sprzęgłowy a dokładnie łożysko ślizgowe wchodzące do skrzyni (czy inaczej nazwane to gdzieś było tulejka wałka sprzęgłowego). I nie chodzi o to, że jest to część zepsuta a po prostu zwyczajnie w świecie nie nasmarowana. W przypadku Hond była to zwykła oszczędność na smarze (dotyczyło to nowych modeli). Co pomagało: Zluzowanie skrzyni, odchylenie i przesmarowanie dobrym smarem. U osób, które myślały, że to dumasa oczywiście jej wymiana też pomagała, ponieważ przy okazji wymiany łożysko ślizgowe było na serwisach przesmarowane. Natomiast sam proces jest pracochłonny i też może parę stówek kosztować (podobny do tego jak przy wymianie sprzęgła) a smar to grosze, więc radą jaką przeczytałem było przyzwyczaić się do pisków a przy okazji gdy będzie już potrzeba wymienić dwumasę czy sprzęgło, to załatwić temat. Podobno nie ma to też wpływu na jakieś zużycie czy zniszczenie więc to też przemawia za tym żeby to odpuścić. Zauważyłem też, że żeby tak nie piszczało, to trzeba wciskać więcej gazu. Spróbować nauczyć się trochę inaczej operować sprzęgłem. Sprawdzone. Trochę sie to potwierdza z tym co pisałeś. Jak jest mokro to trochę wody się tam dostaje i jak trze na mokro to piski są mniejsze. Mam nadzieję, że pomogłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: C- max grand
Silnik: 1.5 ecoboost 150km R4 DXA
Rocznik: 2017
|
Oby takich Ludzi jak Muller więcej i na forum i w życiu codziennym, Dziękuje!
Bump: Muller powiedz Proszę jeszcze skąd ta wilgoć do tego wałki sprzęgłowego sie dostaję bo skoro wilgoć sie dostaję i jest ciszej to może jakiś lubrykant smarowy da sie tam zaaplikować, Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Tego akurat Ci nie podpowiem. Woda jak chlapie od spodu to zawsze się gdzieś przeciśnie. Ciężko więc określić w którym miejscu aplikacja tego by pomogła. Najlepiej by było przesmarować porządnym smarem ale palucha to tam raczej nie wciśniesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Pamiętaj, że jest to sugestia rozwiązania Twojego problemu. Przyczyną może być też coś innego (np. sprzęgło/dwumasa)
|
|
|
|