![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Robert
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 2.0 107kW
Rocznik: 2007
|
Witam i proszę o pomoc.
Otóż mam problem z rozgrzaniem silnika. Podczas jazdy na biegu silnik nie jest w stanie się rozgrzać, wskaźnik prawie wcale nie dochodzi do pierwszej kreski, bardzo często nie przekracza nawet 60st.C. Rozgrzewa się bardziej, gdy jadę wolno, podczas stania w korku (Morska w Gdyni...). Gdy zaczyna jechać szybciej, temperatura wraca do 60st. C. I druga sytuacja: Podczas jazdy na luzie (np. z górki) wskaźnik przesuwa się w prawo, jakby silnik się rozgrzewał. Gdy wrzucę bieg - temperatura znowu zaczyna spadać do 60, mimo, że prędkość jest bardzo zbliżona do jazdy na luzie. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: adrian
Model: reno clio, volvo V40
Silnik: 2 1.2 16v, 1,9 Di
Rocznik: 2001, 1999
|
moze uwalona wtyczka od czujnika? lub termostat po odpaleniu sprawdz jakie rurki ida na chłodnice, jezeli będą sie robić stopniowo cieple to znaczy ze termostat jest do wymiany.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-09-2013
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
|
nie wiem czy galaxy ma tak samo jak mondeo. u mnie miałem podobnie i okazało się, że mondeo ma dwa termostaty olejowy i od płynu chłodniczego. uwalony był ten mały olejowy wymiana pomogła.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Konrad
Model: Galaxy Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 163km
Rocznik: 2014
|
Witam. Daj znać "hechter" czy udało Ci się rozwiązać problem. Jeśli tak to napisz co pomoglo.
U mnie w galaxym z 2007 2.0tdci 140km jest to samo. Aktualnie wymieniłem duży termostat a problem pozostał. Dzieki. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-11-2006
Model: Focus MK1
Silnik: 1,8pb
Rocznik: 2002
|
Warto sprawdzić pompę wodną, możliwe że śmigło stoi
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Nie wiem czy ten model silnika posiada ten tzw. mały termostat. I co jeszcze ostatnio zaobserwowałem: - postanowilem rozgrzać auto na postoju z podpiętym programem żeby móc monitorować temperaturę na bieżąco. Wskazówka od temperatury zatrzymała się pionowo (tak jak powinna być) juz przy 80°C i aż do 94°C trzymała się w takiej samej pozycji. Niby 14-15°C różnicy a ona nawet nie drgneła. Myślę super , fajnie jak by tak było podczas jazdy. No ale niestety, jak uzyskalem poprawną temperaturę 90°C i wskazówka była idealnie po środku ruszyłem na test (dalej z podłączony programem) I niestety podczas jazdy temperatura spadła do 63°C a potem wzrosła tylko do 69-70°C i znowu w dół 63 i w górę 69 . I nie zależnie jak długo bym jeździł mój silnik pracuje właśnie w takim zakresie. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: robert
Model: sharan
Silnik: 1.9 TDI
Rocznik: 2001
|
załóż porządny termostat i po sprawie
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Tak.... to co napisałeś to na pewno termostat .... po prostu ma tak wyregulowaną temperaturę otwarcia i zamknięcia .
U mnie jest najczęściej w mieście jeżdżąc tak że przy 74 i spada czyli sie otwiera .Tylko w trasie jak mocno rozgrzany otwiera się przy 84 i wtedy dopiero spada temp. .
|
|
|
|
#9 |
|
|
Wiem że minęło dużo czasu, ale mieliście rację. To był termostat. Kupilem najtańszy po to aby tylko sprawdzić, jeżdżę ponad rok i wszystko działa tak jak powinno. Wskazówka stoi jak wryta po osiągnięciu odpowiedniej temperatury.
Temat można uznać za zamknięty. Bump: |
|
|
|