![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 benzyna LPG
Rocznik: 2002
|
Panowie pomocy! Wymieniłem świece, cewke, kable zapłonowe.. Mój problem z obrotami dalej jest.
Gdy dojeżdżam do skrzyżowania to obroty skaczą na 1.2k i spadają aż do czasu kiedy się zatrzymam wtedy są w normie. Towarzyszy temu też BULGOTANIE dochodzące z filtra powietrza, a po zdjęciu go słychać że dochodzi one z przepustnicy. Czyscilem wcześniej przepustnice, krokowiec. Klapki sprawdzałem poprzez odpiecie wezyka podcisnienia, nic się nie zmienia, nie pogorsza się ani nie polepsza. Bulgotanie jest dalej, mało tego rano nie odpale samochodu bez dodania odrobinki gazu. Gdy silnik się rozrzeje wtedy pali od " strzała". Wyskakiwal mi tez błąd "zbyt bogata mieszanka na 1 cylindrze" wie ktoś o co tu chodzi? 2.0 DURATEC 145KM. PS. Widziałem tu podobne tematy lecz nie znalazłem w nich rozwiązania. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
A czego oczekujesz w 17 to letnim samochodzie ,Chcesz , aby chodził jak z fabryki.
przez tyle lat to jest cała epoka w technologi motoryzacji. A ze ma podwyzszone obroty a czasie jazdy na luzie, to znaczy ze działa prawidłowo czujnik VSS. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Silnik: 2.0 benzyna LPG
Rocznik: 2002
|
Kolego, jeśli coś się dzieje z silnikiem to chyba logiczne że takie rzeczy chce się naprawiać. Nie ważne ile auto ma lat, więc twoja odpowiedź jest zbędna. Zauważyłem że nie raz było wspomniane na temat bulgotania silnika w mk3. Wiec jeśli nie chcesz pomóc tylko pokrytykowac kogoś kto chce mieć sprawne 17 letnie auto to sobie odpuść Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-03-2012
Model: C-MAX + MONDEO MK4
Silnik: 2X 2.0 +LPG
Rocznik: 2008 I 2010
|
Cytat:
U mnie przyczyną okazał się pęknięty przewód odpowietrzenia skrzyni korbowej ( jest za kolektorem dolotowym) Przy okazji wymieniłem zawór odpowietrzenia skrzyni. Sprawdź również termostat - na blacie pokazywało dobrą temperaturę, a podczas jazdy sprawdziłem forscanem i było ok 64stopnie. Po wymianie tych trzech elementów bulgotanie i trzymanie wysokich obrotów do zatrzymania się zniknęły. pozdr Łukasz |
|
|
|
|