![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-07-2008
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.2 TDCI 200 KM
Rocznik: 2013 MK4
|
Witam,
Od tygodnia lusterko pasażera zaczyna sprawiać problemy. Elektryczne składane, z migaczem, podświetlane, z pamięcią, nie zawsze działa, czasem lusterko rozkłada się tylko do połowy, czasem w ogóle, a czasem normalnie. Pojechałem do ASO Germaz i stwierdzili, że pada silniczek i zaproponowali wymianę lusterka za 910 zł część + wymiana. Miesiąc temu skończyła mi się gwarancja, przeczytałem posty na forum i okazuje się, że takich problemów było bardzo wiele. Pewnie niedługo padnie też drugi silniczek. Ponieważ nie za bardzo uśmiecha mi się wydawać ponad 1000 zł za lusterko i jeździć muszę mam pytanie: 1) czy da się w jakiś sposób wyłączyć funkcję elektrycznego składania lusterek i czy ten niesprawny silniczek służy tylko do składania lusterka czy też do regulacji ustawienia zwierciadła? 2) czy jeśli na alle kupię dowolne lusterko składane od Mondeo FL, to da się przełożyć silniczek do mojego lusterka, czy mogą pojawić się jakieś problemy? Z góry dziękuje za informacje, bo w przyszłym tygodniu wyjeżdżam za granicę i chciałbym bezpiecznie jeździć :-). |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
|
Ad 1. Da się wyłączyć funkcję składania/rozkładania lusterka przy pomocy programu ELMConfig i kabelka ELM327.
Ad 2. Jak najbardziej,silniczek da się przełożyć,ale może warto zakupić identyczne lusterko (tyle samo kabli) i przełożyć tylko obudowę lusterka. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Wielkie dzięki. W ASO powiedzieli, że nie da się dezaktywować tej funkcji.
Ad.1) Namierzyłem już kogoś z kabelkiem i ELMConfig. Jak nie to kupię sobie takie coś. Ad.2) jeśli lusterko ma wszystko możliwe opcje czyli łącznie z pamięcią to ma być 12 pin? Jeśli tak, to na alle są tylko 2 takie, więc jak znajdę tańsze to może pobawię się w z samym silniczkiem |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
W ASO raczej nie umieja niz sie nie da.
W ElmCOnfigu, 3cia zakladka, druga kolumna, 5 pozycja od dolu: Outer Rear View Mirrors: With Retractable Mirrors
|
|
|
#5 |
|
|
Bardzo dziękuje za pomoc. Zamiast na lusterko to wydam na wakacje :-).
P.S Jak by jeszcze komuś się przydało to w Ford sklep i Ford esklep mają zamienniki tych najbardziej rozbudowanych lusterek z pamięcią odpowiednio za 497 i 515 zł. Nie trzeba kupować nowego w ASO za 1 000 zł plus wymiana. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
a) IDS nie pozwala na takie manewry - a to nie zależy od ASO b) nie robią bo przez takich malkontentów mają częste kontrole i jak robią coś nie zgodnie z procedurami to dostają po kieszeni c) jak ktoś wpadnie i zacznie im sprawdzać komputery , a znajdą lewe oprogramowanie to znowu po kieszeni , a w stodole można zawsze jakoś to ukryć. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Moderator
|
a co mają powiedzieć , najłatwiej i najszybciej powiedzieć że się nie da i zakończyć temat , a nie tłumaczyć się co , jak i dlaczego
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Powinni powiedzieć jak jest,a nie powiedzieć to co będzie szybsze w wypowiedzi.Później ludzie gadają,że w ASO pracują nieudacznicy nic nie potrafiący zrobić niestety ...
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Moderator
|
oj Marcin wiele rzeczy POWINNO być inaczej załatwiane czy produkowane a nie jest , takie jest życie i czy ty czy ja nic na to nie poradzimy
|
|
|
|