Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-10-2019, 17:11   #1
domwar
ford::amateur

Imię: Dominik
Model: Mondeo MK4 Powershift
Silnik: 2.0TDCI 163KM
Rocznik: 2013
Domyślnie kombi 2.0 TDCI 163KM Powershift, r.2013 239000km - prośba o radę przed zakupem

Witajcie
Pierwszy to mój wpis tutaj, więc na początek grzecznie "Dzień dobry Wszystkim! :-)"

Ostatnie kilka lat zafundowałem sobie przesiadkę z Forda na f...rancuskie ale już chyba mam dość tej egzotyki.
Jeden Ford w rodzinie jest, kiedyś był Mondeo MKII i wspominam go chyba jako najwdzięczniejsze autko, które miałem. A teraz nadszedł czas na powrót w nowszym wydaniu.

Mam na oku takie auto (jak w temacie).
Naczytałem się tyleż dobrego co i złego o skrzyniach PowerShift zarówno na tym forum jak i zasięgnąłem opinii różnej maści fachowców i "fachowców" z wszelkich dostępnych mi źródeł.

O ile na początku napaliłem się jak szczerbaty na suchary na "automat" to teraz mam coraz więcej wątpliwości czy zakup przy tym przebiegu ma w ogóle sens.

Na tyle, na ile pobieżnie auto sprawdziłem to sam silnik chodzi równo zarówno zimny jak i po rozgrzaniu. Nic nie szarpie, nie puka, obroty nie falują.
Teoretycznie wygląda, że jest wszystko w porządku.
Doradźcie proszę na co powinienem zwrócić uwagę?

Jutro mam zamiar sobie do handlarza podjechać i obejrzeć dokładnie auto od góry i od spodu.
Prawie na pewno nie będzie możliwości spuścić odrobiny oleju ze skrzyni aby sprawdzić czy jest czysty.

Czy ktoś z szanownych kolegów może mi również sprawdzić historię auta po numerze VIN? WF0GXXGBBGDK76800

Wyposażenie rozpracowałem sobie w jakimś internetowym dekoderze VIN za drobną opłatą i tutaj też pojawiła mi się pewna nieścisłość:
otóż auto jest wyposażone w klimatyzację (teraz to już chyba standard) a w informacji z VIN pojawiło się coś takiego: 97A WITHOUT AIR CONDITIONING Ki diabeł?

Byłbym wdzięczny bardziej doświadczonym kolegom ( a być może i koleżankom) za pomoc i wszelkie porady.
Pozdrawiam
Dominik

domwar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2019, 17:44   #2
uki_2
ford::beginner

Model: S-Max Titanium
Silnik: 2.0 TDCi PowerShift 163KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: kombi 2.0 TDCI 163KM Powershift, r.2013 239000km - prośba o radę przed zakupem

Ta opcja dotyczy dodatkowej klimatyzacji 3go rzędu w Galaxy.
U Ciebie jest dwustrefowa klima.
uki_2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2019, 20:31   #3
Matych
ford::expert

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: kombi 2.0 TDCI 163KM Powershift, r.2013 239000km - prośba o radę przed zakupem

Ładowanie się w 7 letniego PS z tym przebiegiem o ile jest prawdziwy to loteria ze wskazaniem na porażkę.Według dużego prawdopodobieństwa raczej dolicz 7-10 tysięcy na jego naprawę bądz wymianę.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2019, 00:25   #4
-fred-
ford::beginner

Imię: Karol
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCi 140
Rocznik: 2010

Ja zakupiłem PS z 2010r 2,0 TDCI tyle że 140 ale plan jest na 163... no tylko że przebieg 215

Szczerze... jestem zadowolony tak bardzo że kolejny też będzie automat, różnym osobą dawałem prowadzić auto, mechanikowi mojemu, kumplowi który jeździł kilkoma różnymi automatami (i jego zabrałem do sprawdzenia) i każdy mówił że ładnie chodzi skrzynia...

Mówiono mi aby rozpędzić się i sprawdzić jak zrzuca skrzynia czy szarpie czy płynnie schodzi.
ogólna zasada działa wszędzie jak dbasz tak masz...

Ostatnio edytowane przez -fred- ; 26-10-2019 o 00:30
-fred- jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2019, 14:48   #5
domwar

Cytat:
Napisał -fred- Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja zakupiłem PS z 2010r 2,0 TDCI tyle że 140 ale plan jest na 163... no tylko że przebieg 215

Szczerze... jestem zadowolony tak bardzo że kolejny też będzie automat, różnym osobą dawałem prowadzić auto, mechanikowi mojemu, kumplowi który jeździł kilkoma różnymi automatami (i jego zabrałem do sprawdzenia) i każdy mówił że ładnie chodzi skrzynia...

Mówiono mi aby rozpędzić się i sprawdzić jak zrzuca skrzynia czy szarpie czy płynnie schodzi.
ogólna zasada działa wszędzie jak dbasz tak masz...
Mówią, że kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana.
Zaryzykowałem i czas pokaże, czy to była trafna decyzja i powrót do Mondeo będzie udany czy... mniej udany.
Z zasady uparłem się, że nie będę jeździł na poszukiwania auta na drugi koniec Polski i postanowiłem wybrać coś z oferty dostępnej lokalnie.
Sprawdziłem auto na tyle ile się w obecnych warunkach dało, zrobiłem dość długą jazdę próbną. Wydaje mi się, że sprawdziłem pracę skrzyni w pełnym zakresie we wszystkich trybach, przy spokojnej jeździe, w trybie sport, przy wyprzedzaniu itp. Chodzi płynnie i bez najmniejszych zarzutów.
Przebieg na pewno oryginalny. Wg książki pojazdu poprzedniego właściciela głównie przebiegi autostradowe w Niemczech.
Serwisy ogólne dość dobrze udokumentowane, niestety co do regularnego serwisowania skrzyni nie ma pełnych danych.
Wnętrze przy tym przebiegu wygląda jak nowe. Na zewnątrz i podwozie, zawieszenie również bez najmniejszych zarzutów.
Cenę udało mi się wyrwać, myślę na tyle atrakcyjną, że warto było zaryzykować. A wszystko wyjdzie w praniu.
Teraz czekam na rejestrację i będę dzielił się wrażeniami z codziennego użytkowania automatu.
Stary 31-10-2019, 23:38   #6
piotrek305
ford::advanced

Imię: Piotrek
Model: Vw Arteon 2024, Clio V 2023, Fiat 126p 1979
Silnik: 2.0 TSI 190KM/1.0 Tce 90KM
Rocznik: 2024/2023/1979

wrzuć fotki i opis auta do odpowiedniego działu
piotrek305 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2019, 06:36   #7
domwar

Cytat:
Napisał piotrek305 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wrzuć fotki i opis auta do odpowiedniego działu
A i owszemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak tylko będzie zarejestrowany to postaram się zrobić ładne fotki w jesiennej jeszcze scenerii i się Wam, Koledzy pochwalę.
Odpowiedz

Zasady postowania