![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 05-03-2007
Model: Mondeo mk5 Vignale
Silnik: 2,0 ecoblue AWD
Rocznik: 2020
|
Witam.
Na uruchomionym silniku nie da się wbić biegów. Pedał sprzęgła wraca ale wolniej niz stopa. Pompę odpowietrzyłem strzykawką. Objawy uszkodzenia pompy i wysprzęglika opisywane są tak samo. Należy szukać wycieku i to definiuje awarię. Jednak nie ma wycieku ani przy pedale sprzęgła ani z połączenia skrzyni z silnikiem. Poradźcie jak określić jednoznacznie awarię. Przecież mechanikowi nie bardzo zależy żebym poniósł mniejsze wydatki... Pompa kosztuje kilka stów a wysprzęglik z dwumasą i robocizną 3,5-4 tys... Więc staram się jednoznacznie określić źródło kłopotu. Może ktoś przechodził przez to? Z góry dziękuję za porady. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
Bardzo szybko , przed włożeniem biegu, naciśnij kilkuukrotnie peał sprzęgła, i próbój wtedy wrzucic bieg.
Jak nie wejdzie, problem jest z tarcząi dociskiem, . Po włożeniu biegu trzymaj nacisniete sprzęgło z włozonym biegiem. Nie dodawaj gazu, jak po 30 sekundach nic sie nie dzieje, problem jak wyżej, a jak zacznie auto ruszac do przodu ze wcisniętym sprzęgłem, to albo przepuszcza pompa, lub wysprzęglik, z doswiadczenia w 90 procentach pompa, wysprzęglik bardzo rzadko przepuszcza. Opisz, jak to wykonasz, jakie wyniki. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Takie próby z pompowaniem sprzęgła robiłem i nie pomagało. Niespecjalne szybko może. Wrócę do domu to spróbuję. Kiedy się kończył i te ostatnie razy udawało mi się wbić biegi to ciągnął na wciśniętym sprzęgle.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
To od razu zmieniaj pompe, bo tylko ona powoduje ten objaw.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Wczoraj spróbowałem szybko pompować - nie pomaga wcale. Dałem za to wytoczyć taką zaślepkę, którą zakładam na odpowietrznik w miejscu w którym wchodzi on do wysprzęglika - czyli pod pedałem zostaje pompa - jeśli pedał wpadałby w podłogę, to zaślepienie nic nie daje bo tłoczek przepuszczałby płyn. Niestety pedał jest jak kamień twardy czyli pompa dobra a wysprzęglik nie daje rady.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Pewnie, tak jak pisałem, masz uszkodzenie mechaniczne, docisku, dysku, lub elementów wysprzęglających, dociskających sprężynę docisku.Gdyby był uszkodzony wysprzęglik, to miał byś mokro pod autem, bo płyn by uciekał, i brakowało by w zbiorniczku.
A jak w pompie sprzęgła tłoczki przepuszczają, to płyn nie wydostaje sie na zewnątrz, tylko przeciska się na drugą stronę tłoczka. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Komplet dwumas, sprzęgło kupiony, auto stoi w warsztacie. Jutro wymiana i poznam szczegóły.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Oderwała sie końcówka okładziny ciernej ze sprzęgła i zniszczyła docisk. Wszystko wymienione, autko sprawne.
|
|
|
|