![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 1.8 125 KM FLEXIFUEL
Rocznik: 2009
|
Cześć. Niedawno zakupiłem Focusa z 2009 roku z silnikiem 1.8 flexifuel 125 KM LPG i powoli dochodzę z nim do ładu. Pozostał właściwie jeden problem (tak mi się wydaje) który daje objawy podczas różnych sytuacji. A mianowicie:
- auto na zimnym nie chce ruszać poniżej 2k obrotów (muli go i szarpie) - na ciepłym jak i zimnym słabo hamuje silnikiem (spalanie chwilowe nigdy nie spada poniżej 3L/100 km - podczas dojazdu do świateł i wrzuceniu luzu obroty spadają na chwilę do 500 obrotów i po chwili dopiero się w miarę normują na 750 - nie potrafi jechać np. w korku bez gazu na 1-2 biegu (zaczyna skakać) - podczas zmiany z pierwszego biegu na drugi obroty się przywieszają (po wysprzęgleniu) Do tej pory udało mi się zrobić: - diagnostykę komputerową - brak błędów - wyczyszczono zawór egr - wymieniono świece zapłonowe - sprawdzone luzy zaworowe - próbowałem jeździć na benzynie po odłączeniu aku na dłużsża chwilę (w celu resetu ecu) - sprawdzone wężyki podciśnienia do klapek w kolektorze - była nieszczelność ale naprawa nic nie dała - wyczyszczona przepustnica - przegoniony na ausotradzie Niestety objawy jak powyżej cały czas mnie nawiedzają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to proszę o wypowiedź. Dziękuje. Ostatnio edytowane przez Piotrek383 ; 20-11-2019 o 14:19 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Krótki poradnik jak to zrobić: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dziękuję Speedo |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Ok, poprawione Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Imię: Rafal
Model: Focus mk2
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2010
|
jedz do magika od gazu, mialem tak w new beetle, przez to ze troche zwlekalem doszly wypadania zaplonu itp., moze kwestia rozjechanej mapy, moze cos z podzespolow pada
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Z tego co wiem, jakby mapy benzynowe się rozjeżdżały to po odpięciu aku i pojezdzeniu powinno być dobrze. A tu nie ma różnicy.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Zdjęty został kolektor ssący, usunięte klapki ze względu na duże luzy, przeczyszczony czujnik MAP i sprawdzona rurka odpowietrzająca skrzynie korbową. Złożone na nowych uszczelkach, bez żadnych zmian.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Objawy idealne na kiepskie luzy zaworowe, ale mówisz że mierzone. Jakie wartości wyszły? Mierzone na zimnym silniku?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Robione oczywiście na zimnym silniku, opierałem się na danych z autodaty, ssące wychodziły równo 0.25-27, wydechowe 0.30-32.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Może zmierz jeszcze kompresję, mi jakoś te objawy tak zalatują
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
A wiesz że dzisiaj mi to przyszło do głowy i zmierzyłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miernik mam nie do końca sprawdzony, nie wiem czy dobrze pokazuje ale na wszystkich wyszło około 9 bar. A zaniepokoiło mnie, bo jeden kanał dolotowy w głowicy (na trzecim cylindrze) był wyraźniej bardziej mokry od reszty.
|
|
|
|