![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Pawel
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 Benzynka
Rocznik: 2005
|
Panowie mam problem po wymianie filtra paliwa w mondeo mk4 2.0tdci. Uklad odpowietrzyłem przez odpowietrznik koło pompy wtryskowe. Mianowicie podłączyłem pod niego pompie zewnętrzną i przebiegiem ropę do tego moment i Nie wiem jak się spiąć aby odpowietrzyć pompę wtryskową.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: gregor
Model: focus mk3/fiesta mk6
Silnik: 2.0 tdci 140km/1.3 70km
Rocznik: 2014/2008
|
podłącz się do połączenia przewodu odpływowego , znajdującego się w okolicy filtra paliwa
|
|
|
#3 |
|
|
Tamtędy też próbowałem pompką elektryczną zassac. Nie wiem czy nie będzie coś z pompą cr bo jak zerkam palcem otwór C dopływu paliwa to nie czuć by zasysała. Dziś się dowiedziałem że auto zgasło podczas jazdy, później odpalił na chwilę pofalowały obroty i nie da się odpalić.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 30-11-2010
Model: focus
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2003
|
Duża strzykawka i wężyk zakładasz na powrocie (lewa strona silnika). I odsysasz. Mnie to zajęło 15 min i odpalił. Widać to na przezroczystym wężyku z prawej strony silnika gdzie w przewodzie pojawiają się bańki powietrza. Lub szybszy sposób ale w dwie osoby:
Odkręcasz rurę od przepustnicy i psikasz "plakiem"do tapicerki lub innym palnym sprężonym specyfikiem do kolektora ssącego, a w tym czasie kolega kręci rozrusznikiem i też się odpowietrzy. Myślę że mniej szkodliwy dla silnika to ten pierwszy sposób ale sprawdziłem oba i oba są skuteczne.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2010
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
już kiedyś pisałem,żeby dobrać sobie koreczki (stożki) i po odczepieniu wężyków od razu je zaślepić . ostanio robiłem pompę paliwa i w sumie wylało mi się z niej paliwo, ale wężyki miałem zaślepione. Poskładałem auto do kupy i odpaliłem , od razu przygazowalem do 3000 obrotów. Przez chwile się dławił i po kilku sekundach już działał normalnie.
odsysaj za pompą paliwa , możesz popuścić rurkę z pompy do wtrysków i trochę pokręcić silnikiem.
SZCZECIN, miasto nad morzem Ostatnio edytowane przez kolopeter ; 12-07-2019 o 17:51 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Za pomocą plaka też lipa. Paliwo jest jakieś 3cm za zaworem odpowietrzajoncym i nie za sysa. Żartowałem palcem także otwór w pompie którym zasysa paliwo i w ogule nie czuć by zaciągała.
Jutro zdemontuje pompę i zobaczę o co chodzi. Plakiem nie chce męczyć auta bo szkoda mi silnika, użyłem to tylko w celu sprawdzenia czy silnik zagada. Bump: To silnik poliftowy bo filtr jest w komorze, a ja mam przedliftowy i filtr koło baku. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Andrzej
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.6Ecoboost
Rocznik: 2014
|
Witajcie.Moim poprzednim Fordem był Focus2FL.Silnik 1.8TDCi Lynx.Miałem go 5 lat.Cztery razy wymieniałem filtry i nigdy nie było problemów z zapowietrzeniem.Za piątym razem trafiłem na wyjątkowo skrupulatnego mechanika.Wszystko robił książkowo.Wyczyścił obudowę filtra paliwa ,zalał olejem napędowym,siedem razy sprawdził uszczelkę.Wreszcie mówi odpal.Odpaliłem.Silnik zaskoczył popracował 20 sekund i zdechł.Nie odpalił za Chiny.Oczywiście rozrusznik ochoczo kręcił.Przez dwie godziny rozbierał filtr,wymieniał na następny ,odwracał uszczelki,cuda na kiju, nic nie pomogło.Mechanik wpadł w panikę ,sobota popołudniu a my w czarnej d.W pewnym momęcie do warsztatu wszedł młody chłopak,który chcial pospawac jakieś elementy.Majster spuścił go na drzewo.Powiedział ze dopóki Focus nie odpali nic mu nie zrobi.Chłopak spytał się go czy ma sprężarę.Była.Kazal mu by poluzowal wtryski.Dyszę sprężarki owiną szmatą puścił powietrze.Kiedy wtryski zaczęły sie pocić kazał je dokrecić.Mówi pal.Odpaliło od reki ,popracował chwilę .Zgasiłem,odpaliłem itak 3 razy.Bez problemów.Mechanik z wdzięczności powiedział że może mu pospawać nawet wieżę Eifla.Oczywiście powietrze puścił do wlotu zbiornika paliwa.
Ostatnio edytowane przez Profesor ; 12-07-2019 o 21:20 Powód: brak logiki |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Pompa zdemontowana będzie wysyłana na regeneracje, jest duży opór jak się kręci wałkiem i są wyczuwalne przeskok. Wydaje mi się że pompa także miała nieszczelność bo jak przewod doprowadzając paliwo dałem do banki z ropą, a końcówkę z powrotu podłączyłem do pompy elektrycznej to także nie byłem w stanie przetloczyc paliwa.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Marek
Model: mondeo mk4
Silnik: 2.0 D 85KW (115HP)
Rocznik: 2010
|
Witam, ja też ze dwa tygodnie temu wymieniałem olej i przy okazji filtr paliwa. Po wymianie zapaliłem , chodził z kilkanascie sekund i zgasł. I tez było kręceniem rozrusznikiem, odsysanie powietrza i takie tam i nic . Dopiero po dłuższym ciągnięciu go na lince na zapalił.
|
|
|
|