![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Ola
Model: Ford focus mk2
Silnik: 1.6
Rocznik: 2007
|
Cześć wszystkim! Jestem nową posiadaczką (już lekko brodatej) foki mk2 2007. Podczas sprawdzania poziomu oleju zauważyłam ostatnio pewien wyciek, ale nie mam pojęcia co to jest za część? Szukałam w google i na forum, ale ciężko mi dotrzeć do jakichkolwiek informacji. Piszę więc ten temat, ponieważ tutaj na pewno znajdę specjalistę. Myślicie, że sprawa jest poważna?
Załączam zdjęcia. Jest to miejsce po lewej stronie pod maską, poniżej poziomu silnika. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
To chyba półoś się poci więc o ile nic na nią nie kapie to jest to olej ze skrzyni biegów.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
albo coś kapie na półoś a masz tam już ładnie opitolone smołą naokoło
albo cieknie półoś albo wycieka smar z półosi i rozbryzguje dookoła generalnie Ola sobie z tym nie poradzi, trzeba umyć, obserwować i usunąć przyczynę ps. olej ze skrzyni śmierdzi specyficznie więc wytrawny gracz weźmie na palec i będzie od razu wiedział |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Focus 3 kombi
Silnik: 1.6 TDCi DV6C
Rocznik: 2012
|
To jest manszeta czyli osłona przegubu. Widać, że prawdopodobnie pękła i smar z przegubu się wydobywa. To jest tylko guma i po tylu latach ma prawo sparcieć. Do wymiany. Koszt niewielki. Szkoda przegubu.
|
|
|
|