![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Dawid
Model: FOCUS
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
|
Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Posiadam Forda Focusa mk2 2005 1.6 benzyna Ti-VCT 115km do którego założyłem gaz marki BRC w bardzo cenionym zakładzie gazowniczym. Instalacja ok 3000 tys. Po przejechaniu około 1000 km zaczął się pojawiać check engine z błędem p0430 catalyst system efficiency below threshold. Skasowałem błąd komputerem OBDII ale po przejechaniu ok. 250km check znów wyskoczył z tym samym błędem. Przed założeniem gazu z autem nie było żadnych problemów silnikowych. Ma przejechane 150 000 tys 12 lat serwisowany w ASO Ford przez poprzedniego właściciela więc wydaje mi się ze jest bardzo zadbany. Czytałem o tym i podobno może pomóc emulator sondy lambda ale czy na długo? Czy tylko będzie kasowal błąd a katalizator może padać coraz bardziej? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
abstrac***ąc od błędu
jakie miałeś wartości luzu zaworowego przed montażem gazu czy mierzyli i kiedy kazali zmierzyć ponownie ile bierze ci gazu na 100 km pi razy drzwi |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: C-max, fusion
Silnik: 1.6 , 1,4
Rocznik: 2015 2004
|
Kazda instalacja gazowa po montazu mniej wiecej 1000km nadaje sie do ponownej regulacji. Spowodowane jest to ulozeniem sie membrany w reduktorze i zmiana dawki gazu. Wiec proponuje zaczac od tego i nie przejmowac sie niepotrzebnie pozdrawiam
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Spalanie to około 12 litrów jest to ten silnik który lubi wypić benzyny a co dopiero gazu . Facet powiedział że to kolektor i może być tak że się kończy więc będzie trzeba go wymienić. Nie znam się na tym kompletnie i nie ufam mechanikom ani innym co grzebia mi w autku ale niestety ze względu na długą trasę do pracy zmuszony byłem założyć ten gaz. Jest ustawienie że 10% benzyny pobiera powyżej 4000 obrotów żeby chodził sobie zawory. A teraz to będzie pewnie tylko jeżdżenie i proszenie się żeby coś zrobili
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 tdci 140KM
|
Tak jak pisze kolega Ozner po założeniu warsztat który zakładał instalacje powinien Ci powiedzieć że po 100km zrobiony masz się zjawić na regulację instalacji, ja osobiście zakładałem w poprzednim aucie gaz i nie miałem takich problemów, a szczerze mówiąc to jak na 1.6 i domyślam się że jazda nie po mieście skoro duża odległość to spalanie dość spore, ale może ten typ tak ma.
A możesz rozwinąć temat z kolektorek? O co dokładnie chodzi? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Tzn byłem na regulacji po 1400 km, ale Pan który zakładał gaz za dużo nie zrobił podpial pod komputer coś popatrzył i na tym się skończyło. A z kolektorem hmm ten błąd który Wam napisałem podobno dotyczy kolektora i ten check engine z tego powodu się pojawia. To stwierdzenie gazownika. Z drugiej strony właśnie doradzono mi emulator sondy lambda który może to kasować ale nie jestem pewien czy wtedy będę miał kontrolę nad autem skoro nie będę widział błędów i co się dzieje.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 tdci 140KM
|
Co do teorii z kolektorem to cos mi się wydeje że coś gazownik dorabia teorie do potrzeby chwili
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Emulator ktorej sondy? :>
W 115KM masz ich cztery, są dwa katy. Na ten silnik mie narzekam ale jego budowa rozni sie od 1.6 100KM. Z tego powwodu dokladanie do nieo gazu to IMO proszenie się o kłopoty. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Takie czasy że każdy kombinuje niestety. No nie wiem chyba trzeba pojeździć i popatrzeć co się dzieje dalej. A jak kolektor zdechnie to auto nadaje się do jazdy? I czy ten emulator montować?
|
|
|
|