![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-01-2010
Model: MkVI Ford Fiesta
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2002
|
![]()
Czy ktoś z kolegów może mi podpowiedzieć czy raczej normalnym jest nieznaczny wyciek oleju spod tej pokrywy. Pokrywa wałka rozrządu składa się z 2 części skręconych ze sobą śrubami i po złożeniu uszczelniona masą na bazie silikonu. Tak wynika z instrukcji warsztatowej. Chodzi mi o mokre ślady na złączu tych dwóch części. Czy to oznacza że można zastosować nową masę silikonową na zewnątrz po usunięciu starej i jakim rodzajem. Ale czy takie "pogłaskanie" nową masą na zewnętrznej części coś da? Czy też konieczny jest demontaż - a to już chyba poważniejsza sprawa bo chyba też wymaga to zdjęcia pokrywy głowicy i wymianę uszczelki pod pokrywą głowicy. Czy ja dobrze myślę??? Czy dać sobie z tym raczej spokój i uznać, że ten typ tak ma. Auto ma przecież już 7 lat, a to nie zegarek. Tym bardziej, że ciśnienie jakie sprawdzałem w silniku jest w moim silniku bardzo dobre.
Ostatnio edytowane przez bokaba ; 16-03-2010 o 13:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-01-2008
Model: Fiesta mk.VI
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2003
|
![]()
jak kupowałem moja Fieste, to sprawdzałem ją w ASO i mechanik powiedział mi żeby się tym nie przejmować. Aczkolwiek wydaje mi się to dziwne, bo jakby było w 100% ok to by nie ciekło. W innym serwisie specjalizującym się w Fordach (ale nie ASO) powiedzieli że warto się za to brać dopiero jak się będzie nasilać. Poradzili żeby wyczyścić i obserwować. Nie zauważyłem większego wycieku, oleju też nie ubywa (ponad normę oczywiście, bo nowe diesle biorą trochę oleju). Tak więc niestety dokładnie nie mogę pomóc, piszę co mi mówili
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::amateur
![]() Imię: Dariusz
Model: Fiesta MK6
Silnik: DURATEC-16V 1.25l
Rocznik: 2008
|
![]()
Witam
Fiesta MK-VI 2008 silnik Duratec 1.25 Zauważyłem wyciek oleju który prawdopodobnie ma miejsce przy widocznej na zdjęciu gumie przy wałku (nie wiem czy dobrze to nazwałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) który napędza przednie lewe koło. Olej ma kolor czerwony. Czy ktoś naprawiał podobny przypadek ? Jakie mogą być przybliżone koszty. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
![]()
Cieknie olej że skrzyni. Do wymiany uszczelniacz półosi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ford::beginner
![]() Imię: Pawel
Model: Galaxy
Silnik: 2.3
Rocznik: 2004
|
![]()
Witam,mam problem z fiesta,silnik 1.25.Po zakupie wymienilem rozrzad,po kilku tygodniach zagladam pod auto i widze ze caly tyl silnika w oleju.Prawa polos i wahacz tez.Silnik mokry az od gory,czyli uszczelka pokrywy zaworow mysle.Przeciez przy wymianie zaworow zakladalem nowa.Ok kupilem nowa,victor reinz i zalozylem,dokrecajac zgodnie z instrukcja.Odpowiednia kolejnosc i w dwoch etapach 3nm i 9nm.Po kilkunastu dniach patrze i znowu wszystko z tylu w oleju.Daje sie tam gdzies mase uszczelniajaca? Chociaz nie widzialem zadnego silikonu jak rozrzad wymienialem.Gdzie tu moze byc problem? Juz sam nie wiem,zapchana odma,czy krzywa pokrywa.?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 11-02-2004
Model: Focus, Fusion
Silnik: PNDD + LPG, FXJA + LPG
Rocznik: 2018, 2006
|
![]()
Taki Elring niby każe przy mostkach trochę pacnąć:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ja nie daję i nie cieknie.
![]() |
#7 | |
ford::advanced
![]() Imię: Marek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2020
|
![]() Cytat:
Ostatnio edytowane przez marekpz ; 16-12-2024 o 10:37 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ford::beginner
![]() Imię: Pawel
Model: Galaxy
Silnik: 2.3
Rocznik: 2004
|
![]()
To niestety nie z czujnika.Też go podejrzewałem na początku.Musze jeszcze jak będe miał czas osłone termiczną kolektora ściągnąć bo na szpilkach kolektora też jest mokro.Musze sprawdzić połączenie głowicy z blokiem,ale do gòry przecież się ten olej nie przedostaje jak zaraz pod pokrywą jest olej.
|
![]() |
![]() |