![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Kuga mkI
Silnik: 2.0TDCi (136PS) - DW10
Rocznik: 2010
|
Witam,
Dzisiaj z ciekawości podpiąłem Kuge do Forscana. Odczytano dwa błędy: DTC w PCM: P0000-61 oraz DTC w IC: U1900-20 Niestety nie wszystkie PIDy mam dostępne... Odczytane wartości na biegu jałowym: DP_DPF wynosi aż 819kPa. DPFDTBOL1 wynosi 48814s DPFDTBOL2 wynosi 38930s DPFDTBOL3 wynosi 27012s DPFEGR 1,76V EGTAC - 0 stopni Auto użytkuje krótko, jedyne co zauważyłem to delikatne szarpanie w przedziale 1800-2000 obrotów które przy przyspieszaniu lub odpuszczeniu gazu ustaje. Auto raczej normalnie się zbiera, nie kopci, nie wywala CHECKa. Czujnik się kończy czy DPF zabity, czy może robie coś źle( pierwszy raz odczytywałem błędy)? Poziom oleju kontroluje, jest 3/4 i na razie obserwuje jego stan. Z góry dzięki za pomoc i sugestie. EDIT: Po wymianie czujnika różnicy ciśnienia wartość 0 na jałowym skacze 3-5 kPa. Jednak nie może nadal wypalić - EGTAC wskazuje cały czas 0 stopni, czujnik w temp otoczenia około 20 wskazuje 1,2Mohm, zasilanie na wtyczce jest 5v. Czy czujnik jest zależny od czujnika przed katalizatorem? Niestety nie mam pidu w Forscanie aby sprawdzić jaką wartość wskazuje ten wcześniejszy czujnik i nie wiem czy są one zależne od siebie... Po odpięciu czujnika temp za katalizatorem wartość nadal 0 oraz brak błędów. Ostatnio edytowane przez miszczo4 ; 27-09-2020 o 10:22 |
|
|
|