Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Fotorelacje z napraw
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-10-2012, 22:12   #1
jackuno
ford::beginner

Model: C-max
Silnik: 1,8 B+LPG
Rocznik: 2004
Domyślnie [C-MAX MK1] Reflektor przedni z anglika do europejczyka- fotorelacja z przeróbki

Witam
C-max ma przezroczysty klosz przedni. Granica światło/cień jest tworzona przez odbłyśnik.
W przypadku matowego bądź pękniętego klosza możemy użyć reflektora z angielskiej wersji.
Ich ceny na allegro są dużo niższe, a przeróbka nie zajmie więcej jak pół godziny.
Poniżej przedstawiłem poradnik jak to zrobić.
Powodzenia

Zaczynamy. Reflektor od tyłu:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czerwone kółka to miejsca, w których odbłyśnik jest przykręcony. 2 górne kółka wkręty, a dolne to mocowanie do silniczka regulacji.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tu już go nie ma. Wypina się go po prostu.
Górne mocowania odkręcamy torxem T20
Dostęp trochę ciężki, ale się da. Wystarczy kluczem poluzować, a potem odkręcałem małym śrubokrętem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wkręty wykręcone i odbłyśnik wpada do środka.

Ciąg dalszy w poście poniżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kładziemy go jakby na plecy:
i szerszą stroną zaczynamy wyciągać:
Niczym poród Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Główka już wyszła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i odbłyśnik wyjęty:

Kolejność składania odwrotna.

Ostatnio edytowane przez Marek ; 25-10-2012 o 22:47
jackuno jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2012, 22:53   #2
Marek
ford::expert

Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
Domyślnie Odp: [C-MAX MK1] Reflektor przedni z anglika do europejczyka- opis przerobienia

Temat przenoszę do fotorelacji z napraw aby nie zaginął i kolejne osoby mogły z niego skorzystać.

Autorowi dziękujemy za czas poświęcony na przygotowanie fotorelacji.
Stary 02-03-2013, 00:50   #3
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
Domyślnie Odp: [C-MAX MK1] Reflektor przedni z anglika do europejczyka- fotorelacja z przeróbki

No i udało się. Nawet sprawnie poszło, tylko u siebie musiałem przestawić reflektor z tej strony, z której śrubka jest bliżej obudowy. Inaczej nie mogłem dojść tam śrubokrętem. Różnica w cenie rzeczywiście jest i to spora. Dwie oryginalne lampy w bardzo dobrym stanie, z całymi uchwytami od Anglika można kupić taniej niż jednego posklejanego Europejczyka.

Gdyby tylko ktoś jakiś patent sprytny zdradził na odpięcie tej zakichanej wtyczki reflektora. W końcu się udało, ale kosztowało mnie to masę nerwów i w sumie to nie wiem czy by mi się udało to teraz powtórzyć.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania