![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020
|
Witam, jeden z naszych kolegów z forum jakiś czas temu próbował wymienić BCM w fusionie kluczykowym, kupił BCM (jak się później okazało od bezkluczykowca) i chciał je podmienić. Operacja się nie udała co było opisywane na forum.
Już dosyć dawno dostałem ten BCM aby spróbować uruchomić go na stole i prześledzić różnice w obu zasilaniach. Zaraz ktoś napisze ze można to sprawdzić na schematach, oczywiście że można tylko jakie to ma faktyczne różnice tego nie wie nikt. Moduł leżał dosyć długo, wiazka pulpitu też się znalazła a teraz mamy czas dosyć ciężki, dużo wolnego czasu więc z nudów się bawię ale utknęłam na samym poczatku. BCM podniety pod zasilacz i przekaznik zasilania klika, zrobiłem prowizoryczny wlacznik zasilania pod schemat od bezkluczykowca. Kolejny istotny temat to uzyskanie połączenia bo o to w tym głównie chodzi. Mondeo mk5 posiada bramkę OBD która rozgalezia sygnał hs1 na hs2 i hs3. BCM łączy się niby po hs1 więc spiąłem zwykly wtyk OBD i próbowałem się polączyć lecz bez skutku. Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy mój problem z brakiem połączenia leży właśnie w braku bramki OBD??? |
|
|
|