![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-07-2019
Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000r
|
Witam, już od pół roku borykam się z problemem kopcenia...
Po dolaniu specyfiku do paliwa " do czyszczenia wtrysków itp. " przestał kopcić na wolnych obrotach, ale dalej kopci podczas ruszania i przyspieszania... Po za tym nie ma mocy, co można zrobić żeby przestał kopcić już mi nawet nie chodzi o moc... Map sensor sprawny, wężyki nie dziurawe, bałwanki też szczelne. Silnik 1.8 tddi 90km Kolor dymu jasny czarny cokolwiek to znaczy ( nie jest tak strasznie czarny ) Mam wrażenie że turbina przepuszcza olej, i pewnie dlatego jest olej w dolocie... Jest jakaś możliwość zaślepienia ? Ostatnio edytowane przez CaKiPL ; 25-02-2020 o 16:37 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
zaślepienia turbiny ? oczywiście. tylko bez niej z parkingu nie ruszysz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
co było robione. wtryski sprawdzane, egr, przepływka ? kolejna przeprawa w stylu 2 tygodnie auto w serwisie a rachunek 100 zł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Była wymieniana głowica, wiem jak auto jeździ bez turbiny bo był wymieniany map sensor, bo wcześniejszy coś nie działał... EGR, przepływka sprawne, wtrysków nie sprawdzałem.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
no to wtryski do sprawdzenia obowiązkowo
czemu była wymieniana głowica ? generalnie jak puszcza bąka pod obciążeniem to masz 2 drogi, proste drogi albo za dużo paliwa ( wtryski ) albo za dużo luftu stosunek jest zaburzony i trzeba znaleźć przyczyne |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Zerwał się pasek podczas jazdy, jako iż silnik jest kolizyjny zawory się powykrzywiały po za tym była padnięta, nie pamietam już co dokładnie.
Mam zrobić test przelewowy czy jak ? Jeszcze pasowały by mi sprawdzić luz na sprężarce |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
sprawdzić wtryski, sprawdzić wszelkie połączenia dolotu
sprawdzić egr, przepływomierz, jeśli turbo puszcza to turbo zrobić a jak nie to wyczyścić przynajmniej IC tyle na początek |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Z ciekawości zapytam jak sprawdzić przepływomierz?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
słuchaj, no najlepiej kompem ale się nie raz montuje graty ze sprawnego dziada i z drugim dziadem jeździ po mieście z komputerem
tak sobie elminujesz element po elemencie dlatego pisałem, to jest ten przypadek, którzy mechanicy kochają auto 3 tygodnie na warsztacie a faktura za robotę 50 zł. no bo ile skasować za coś, czego nie znalazłem. w tym czasie miałbym ze 150 rozrządów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i potem się nie dziwcie, że 10 mechaników wam podziękuje jak się sytuacja zmieni tak jak na zachodzie, że za szukanie przyczyny zapłacisz z 2000 zł to będzie inaczej |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
A co jeśli odłączę przepływomierz, jakieś efekty?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
podłącz drugi, jeśli dalej będzie kopciło to nie to
odłączanie, kombinowanie nie zawsze ma się dobrze mówie Ci to z doświadczenia, gdzie przewaliłem całe auto do góry nogami i komputer je prześwietlił jak NASA słońce najlepiej podłączać sprawne elementy czyli bierzesz drugiego dziada, który nie kopci i walisz element po elemencie |
|
|
|