![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Daniel
Model: FF MK2 DW
Silnik: 1.8 TDCi+
Rocznik: 2006
|
W moim FF II 1.8 TDCI max temp. to 85 oC i zauważyłem że kiedy stoję w korku temp. b. szybko spada (pewnie jest to związane z niskimi obrotami). Dodam że w mieście (krótkie trasy + czasami długie stanie w korkach tak. do pół godziny) nie osiąga nawet tych 85oC (70-max.80). Czy to normalne zjawisko?
Zastanawiam się nad tym wszystkim bo spalanie mojego auta w mieście to ok. 8,5-9l/100 za to w trasie rekompensuje ok. 6l |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-10-2009
Model: FFII
Silnik: 1.8 TDCI
|
Nie cytujemy całych, poprzedzających postów
---------------------------------------------------------------- U mnie wskazówka nie dochodzi do połowy skali i również szybko opada. Więc? Ostatnio edytowane przez arturek ; 29-12-2020 o 14:46 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Temat spalania wałkowany.
Temat temperatury wałkowany. Krótko podsumowując: Spalanie OK. Temperatura OK. Nigdy nie osiąga środka skali i w zimie podczas spokojne jazdy i w korkach leci na łeb na szyje - urok diesla.
|
|
|
#4 |
|
|
Prawdę mówiąc już dawno postanowiłem podrążyć ten temat, ale jakoś nie miałem czasu.
Ale jest jeszcze taka kwestia Ubywa mi płynu chłodniczego. Wyciek (różowe plamy) zlokalizowałem pomiędzy chłodnicą a silnikiem na takim plastikowym grubym elemencie. ZTCW jest to termostat, tudzież jego obudowa. Pytanie jest takie: jakie są przewidywane koszty naprawy i co podlega wymianie: -cały termostat -tylko uszczelka -demontaż wszystkiego wkoło co podniesie koszta naprawy czy może doraźnie uszczelnić to w jakikolwiek sposób? Ubytki płynu nie są wielkie, dolewam raz na pół roku, ale denerwują mnie te różowe zacieki i sam fakt dolewania. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-03-2010
|
storky - też mi ubywało płynu. Wymieniłem uszczelkę między obudowami termostatu ale to nic nie dało. Zakupiłem później wszystko co przychodzi czyli dwie uszczelki obudowę całą ( są dwie części tego ) termostat (przezornie aby później pracy sobie nie dokładać jak padnie ) no i płyn nowy. Koszt coś ponad 500 zł
Co do spalania to u mnie tez w mieście sięgało max 9.5 ale to przy -17 no i pedał w podłodze:] trasa 5-6L ( auto po wirusie ) |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Napisz też, jak ten wirus? Gdzie robiłeś? Jak trwałośćsprzęgła? |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
U mnie w foce jest dogrzewacz płynu. Fakt że temperaturę to on łapie długo ale tak do -10 nie ma żadnego problemu ze spadkami temperatury. Poniżej tej temp. już gorzej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie TTTM
|
|
|
#8 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-03-2010
|
Już piszę.
1 rzecz to "Uszczelka termostatu" - " [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] " 2 rzecz to " Obudowa termostatu " - " [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] " 3 rzecz to "Termostat" - " [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] " 4 rzecz " Nakładka termostatu" - " [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] " 5 rzecz której nie widzę uszczelka miedzy obudową termostatu i silnikiem ok 20 paru zł 6 rzecz płyn Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. coś ok 5 litrów wchodzi może więcej nie pamiętam dokładnie Auto stawiasz na kanale i zaczynamy zabawę. Zdejmujesz płytę pod silnikiem. Płyn spuszczasz korkiem który znajduje się na dole chłodnicy z lewej strony. Później bagnet odkręcasz od oleju, ściągasz węże ( z jednym może być problem co idzie z boku obudowy a raczej z jego ponownym założeniem ) i odkręcasz termostat. Nowego składasz z założeniem nowych uszczelek i w odwrotnej kolejności powtarzasz czynności Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. GOTOWE ;] Co do wirusa to robił mi kolega z forum "heko" wypluł prawie 140 km i 360 Nm ... Z początku myślałem ze tak sobie jeździ ale po pewnym czasie gdy przypominałem sobie jak kiedyś chodzi to teraz jest rakieta :] 6 tyś km zrobione już mam i zero problemów. Sprzęgło jak sprzęgło kiedyś pewnie padnie. Wysprzęglik od 150 tyś daje o sobie znać a teraz juz jest 190 i jeszcze działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak padnie to cóż wymienić trzeba będzie razem ze wszystkim ( cały komplet sprzęgła ). |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Imię: Daniel
Model: FF MK2 DW
Silnik: 1.8 TDCi+
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Ten, za przeproszeniem, gó...niany kawałek plastiku za 387pln?
Zgroza! Ale widziały gały co brały. Dziwi mnie natomiast fakt, że wymiana tylko uszczelek nie pomogła. |
|
|
|
![]() |
|
|
|