![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Kamil
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cześć
Nie mogłem niestety znaleźć nikogo, kto miał podobny problem co ja, więc jestem zmuszony założyć nowy temat. Mianowicie chodzi o mojego forda 1.8 TDCI rok 2008, wszystko zaczęło się od turbo, które zaczęło piszczeć, więc podjąłem decyzje, żeby oddać na regeneracje. Wysłałem kurierem, po czasie odesłali mi zregenerowane turbo z fakturką. Poza założeniem turbo został również wymieniony olej i filtry, jednak olej został zalany inny niż wcześniej - Castrol 5W40. Nagle zaczęły sie problemy. Kontrolka ciśnienia oleju po pierwszym odpaleniu potrzebowała duzo wiecej czasu zeby zgasnąć ( nawet 10 - 15 sek ), silnik wtedy głośniej pracował, jednak jak już zgasła to wszystko było w porządku, przy kolejnym odpaleniu gasła natychmiast. Po przejechaniu tak ok 1500 km już niestety nie chciała zgasnąć i słychać było szklanki. Podjąłem decyzje , żeby wywalić ten olej i wlać 5W30. Troszeczke się poprawiło, ale niestety dalej jest z tym problem, w lecie gasła do 5 sekund, ale przy zbliżającej sie zimie niestety ten czas jest znów wydłużony, co zaczyna mnie martwić. Nie będzie to problem z czujnikiem , pożyczyłem manometr od znajomego, żeby ręcznie sprawdzić to ciśnienie. Po podłączeniu przez te pierwsze 5 sekund manometr pokazuje totalne 0 - a po tych 5 sekundach nagle sie budzi i w sekunde wskakują 2 atm. Silnik po zgaśnięciu tej kontrolki chodzi pięknie, a turbo jeszcze lepiej - byłem nim za granicą i nie zawiódł. Test wykazał, że z uszczelką pod głowicą jest wszystko OK. W czym szukać problemu? Czy płukanka i zalanie jeszcze raz oleju może dać jakiś efekt? Miał ktoś może taki problem? Co tu robić.... |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005