![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wojciech
Model: c-max
Silnik: 1.6 Eco Boost
Rocznik: 2013
|
Witam.
Potrzebuję pomocy z powodu cieknącej wodu z spod tapicerki klapy bagażnika. woda wcieka pod spojlerem z 3 światłem stop, prawdopodobnie rozszczelniło się nocowanie spojlera do klapy. I tu zaczyna się mój problem. Próbowałem zdjąć tapicerkę, niestety nie wiem jak jest mocowana i nie chcę nic połamać, a nigdzie nie mogę znaleźć jak to rozebrać i nic nie uszkodzić. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o pomoc, jak zdjąć tapicerkę i uszczelnić klapę. Ostatnio edytowane przez wojtekn ; 08-10-2016 o 08:13 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Zarejestrowany: 29-04-2009
Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
|
Myślę, że to nie tam. Spojler jest przyklejony i raczej nie ma żadnego śrubowego mocowania. Ale nie dam sobie ręki uciąć.
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Janusz
Model: MKII
Silnik: 1,8 tdci 115km duratorq
Rocznik: 2005
|
Cieknie Ci najprawdopodobniej ze spryskiwacza tylnej szyby, ale od wewnątrz. Ta mała uszczelka na spryskiwaczu (na dachu) jest już wyrobiona, choć nie widać gołym okiem. Odkręć poszycie drzwi bagażnika i polej butelką wody i obserwuj wewnętrzne miejsce przy spryskiwaczu to zobaczysz po chwili jak się pięknie sączy, ja tak miałem.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: Grand C-Max
Silnik: 2.0 TDCi 140 KM
Rocznik: 2011
|
Hej, podejrzewam że kolega Czaka, sądząc po roczniku ma takiego samego C-maxa jak ja. A tam spojler nie jest montowany osobno tylko stanowi razem z klapą jedną bryłę. A co do ściągnięcia tapicerki to mały pikuś jest, jedyna rzecz trzymająca się na śrubkach to uchwyt do zamykania klapy, reszta trzyma się na zatrzaskach. Ciągniemy tylko z wyczuciem, też się bałem za pierwszym razem że coś pourywam ale poszło gładko.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Silnik: 2.0
|
Cytat:
Mi woda zostaje na pośrodku uszczelki i prawdopodobnie także po tapicerce leci |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Model: Fokus C-Max Trend
Silnik: 1.8 120 KM
Rocznik: 2004 Grafiotwy
|
Cytat:
Dobrze myślisz. Puszcza uszczelka między spojlerem a klapą. Odkręć dwa wkręty wnękach do zamykania klapy. Potem trzeba wypiąć osłonę z zatrzasków. Następnie zdemontuj osłonę górną ( wokół szyby) . Ciężko wypinają się spinki trzymające linki podnoszące półkę. Spojler trzyma się na 2 lub 3 wkrętach , już nie pamiętam. U mnie ciekło przez prawą uszczelkę. Woda spływała wewnątrz osłony słupka,na łączeniu wyciekała na plastikowy boczek i spływała do wnęki koła. Uszczelniłem to taśmą dwustronną dedykowaną do aut, lecz jest ona ciut za gruba i mam większą szczelinę po środku spojlera. Tyle ode mnie. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzięki
Za informację ale to tyczy się też grand C-Max |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Myślę, że sposób montażu spojlera jeśli nie jest taki sam jak w moim, to na pewno bardzo podobny. Wkręty przechodzą przez szybę w gniazda w spojlerze.
Pzdr |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Wczoraj w nocy grzebałem ale mi się wydaje że spoiler jest razem z klapą tzn że spawany .
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Na zdjęciach widzę trzecie światło stop więc jakoś jest ono tam przymocowane ,no i kabel ze złączką jakoś musi tam być poprowadzony.
Gdzie jest umieszczony spryskiwacz tylnej szyby ? Pzdr |
|
|
|