![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 06-03-2021
Model: Mondeo mk5 Titanium
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2015
|
Witam,
jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem używanego Forda Mondeo MK5 w wersji Titatium z 2015r.. Jak wiadomo wersja ta standardowo jest wyposażona w kolorowy wyświetlacz zegarów o przekątnej 10,1. Od razu nie zwróciłem na to uwagi, ale u mnie po włączeniu zapłonu nie pojawia się kontrolka ładowania akumulatora, jak i kontrolka ciśnienia oleju. Czy u Was w autach jest podobnie? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: ADAM
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 cm3 DURATEC HE
Rocznik: 2003
|
W niektórych nowszych autach z wyświetlaczem, nie ma tych kontrolek, ale gdy pojawi się jakieś niedomaganie, odbiegające od normy, to wyświetli się komunikat.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dziękuje za informację chociaż jest to dla mnie niezrozumiałe? Proszę jednak jeszcze innych użytkowników Mondeo mk5 o potwierdzenie.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Test zegarów prawdę Ci powie
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Na teście zegarów, który wywołuje przytrzymując przycisk ok na kierownicy, też nie pojawia sie kontrolka ładowania akumulatora oraz ciśnienia oleju.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
A co mówi instrukcja, są kontrolki, czy nie?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Instrukcja wymienia te kontrolki jak i inne, których też u mnie niema , ale wynika to z specyfikacji wyposażenia danego pojazdu. Kontrolka ładowania akumulatora i ciśnienia oleju to standardowe kontrolki, które powinny według mnie być w każdym pojeździe. Proszę jednak użytkowniķów Mondeo mk5 z tym dużym wyświetlaczem o potwierdzenie tego.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
To że coś się nie pokazuje w trybie testowym ,bądz przy zapłonie to nie znaczy że tego nie będzie w momencie gdy będzie potrzebne.Polecam opcję szukaj,przeglądarke Google oraz czytanie instrukcji obsługi.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Kolego przeszukałem cale forum i nic na ten temat nie znalazłem . Instrukcja jest nie precyzyjna, co do kontrolek. Proszę wiec o pomoc uzytkowników takiego samego pojazdu. U Ciebie na zdjęciu jest kontrolka ładowania akumulatora, a wedlug instrukcji pisze, że jak zapali sie podczas jazdy to oznacza awarię. Identyczny opis mam w instrukcji do Focusa mk2 a jednak kontrolka ładowania akumulatora i ciśnieniu oleju zapala sie po właczeniu zapłonu.
Jak pisałem kupiłem niedawno auto i to mnie zaniepokoiło. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Prawdę mówiąc,nigdy nie widziałem na zdjęciu tej ikony olejarki"lampy Alladyna" jak to żartobliwie nazywają niektórzy.Ale ufam że się pojawi we właściwym momencie jak zaistnieje potrzeba.Na tego typu wyswietlaczu może się pojawić cokolwiek co się napisze w sofcie,ale widocznie uznano ze nie musi się ona zapalać przy starcie.Np ikona asystenta martwego pola nie zapala się w teście ani przy zapłonie ale po wyłączeniu go w menu kompa,czy jego usterce.
|
|
|
|